Pesta Kaamatan platform pulihara, promosi keunikan budaya Sabah

tarian-sumazau.jpg

Tarian Sumazau iaitu tarian tradisional sukukaum Kadazan Dusun di Sabah tidak asing lagi sebagai tarian tradisi mewarnai setiap sambutan Pesta Kaamatan di seluruh negeri Sabah.-Gambar fail BERNAMA

Kongsi Bersama

PENAMPANG: Pesta Kaamatan yang disambut pada Mei setiap tahun, mampu menjadi platform dalam usaha memulihara serta mempromosi budaya dan keunikan masyarakat pelbagai kaum di Sabah, kata Timbalan Ketua Menteri I Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Pengerusi Jawatankuasa Induk Pesta Kaamatan itu berkata pesta ini akan mampu menarik lebih ramai penduduk, pelancong dari luar serta pelabur asing berkunjung ke Sabah.

Beliau yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah berkata rumah tradisi di perkarangan Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) di sini umpamanya mempamerkan tarian, alat muzik, pakaian tradisi dan menghidangkan makanan tradisi untuk pengunjung semasa Pesta Kaamatan.

“Pengisian program kali ini juga turut memberi lebih banyak peluang kepada belia terutamanya generasi Z untuk terlibat dalam Pesta Kaamatan. Buvazoi Tavantang, pelaksanaan sukan rakyat di Institut Pengajian Tinggi dan sekolah menengah, pertandingan nyanyian serta tarian kreatif khusus untuk pelajar sekolah.

“Penglibatan belia terutama generasi Z diyakini akan membantu dalam usaha mengekalkan serta memelihara budaya dan adat tradisi agar tidak pupus ditelan zaman,” katanya pada Majlis Perasmian Sambutan Pesta Kaamatan peringkat negeri di Dewan Hongkod Koisaan KDCA di sini hari ini.

Perasmian pesta itu disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin diiringi Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dan Presiden KDCA Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Bertemakan “Kaamatan, Melangkaui Keterjaminan Makanan”, Pesta Kaamatan adalah perayaan tradisi yang merupakan tanda kesyukuran terhadap hasil tuaian padi diperolehi selepas berakhir musim menuai setiap tahun, kini berevolusi sebagai medium perpaduan rakyat Sabah dan juga seluruh negara.

Mengulas lanjut, Jeffrey berkata sambutan Pesta Kaamatan juga adalah antara platform terbaik untuk mengeratkan keharmonian masyarakat memandangkan ia melibatkan penyertaan semua suku etnik di Sabah dengan kepelbagaian budaya merangkumi pakaian, tarian dan makanan.

Perayaan itu juga medan memperkasa semangat perpaduan masyarakat bagi memastikan kestabilan sosial, politik, ekonomi serta pembangunan teratur dan mampan sentiasa terpelihara, katanya.

Sementara itu, beliau berkata Pesta Kaamatan pada tahun ini juga meneruskan program Seeds’ Spirit Revival bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap pemuliharaan alam sekitar terutama tumbuh-tumbuhan herba yang mempunyai nilai dari segi sains perubatan dan komersial.

Menurutnya, program International Day for Cultural Diversity Dialouge yang diadakan pada 21 Mei lepas bertujuan mempromosi warisan budaya serta konservasi alam sekitar di Sabah dan pada skala global.

Justeru, masyarakat Sabah digesa berganding bahu memelihara serta memulihara alam sekitar dalam menangani isu perubahan iklim dan kekurangan bekalan makanan tatkala menikmati arus pemodenan, katanya.- BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top