Pesakit Positif Covid-19 Di Sabah Kongsi Pengalaman Terima Rawatan

covid-19-lagi.jpg
Kongsi Bersama

Kehilangan deria bau secara tiba-tiba telah mendorong pasangan dari Papar Sabah, Suzana Muhammad,46, dan Zainuddin Abdul Khalic, 48, untuk melakukan ujian saringan Covid-19.

Selepas menanti tiga hari keputusan ujian saringan, mereka akhirnya terpaksa akur kerana disahkan positif Covid-19 meskipun tidak mempunyai kontak rapat dengan mana-mana pesakit sebelum ini.

“Petang itu (pada 17 Okt lalu) kami terima keputusan (positif) tetapi (pejabat kesihatan daerah Papar) tidak beritahu nak bawa ke pusat kuarantin atau hospital dan mereka suruh duduk di rumah dahulu, Jadi kami kuarantin di rumah,” kata Suzana ketika dihubungi Malaysiakini, semalam.

Bagaimanapun Suzana berkata pada malam 17 Okt, suaminya Zainuddin mula mengalami masalah pernafasan namun mereka terpaksa menunggu sehari untuk mendapatkan khidmat ambulans.

“Suami saya sudah mula susah nak bernafas dan saya terus telefon Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) tetapi mereka kalau tak boleh buat apa, tetapi kalau dah teruk sangat cuba telefon talian 999.

“Malam itu kami teragak-agak lagi, tetapi pagi (18 Okt) saya call juga talian 999 kerana suami dah tak tahan sangat, tetapi bila telefon talian itu mereka kata ambulans penuh dan suruh telefon bahagian kecemasan hospital pula.

“Kami telefon dan akhirnya kena tunggu lama sedikit dan akhirnya ada telefon dari hospital Papar sendiri beritahu yang mereka akan sediakan ambulans dan bawa suami saya,” katanya yang juga merupakan seorang guru.

baca seterusnya di sini

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top