Pertikaian Kos Pembelian Vaksin Covid-19: Kit Siang Tolak Pelawaan Jumpa Khairy

Khairy-Jamaluddin-Lim-Kit-Saing-FMT-221220.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Pemimpin DAP Lim Kit Siang menolak pelawaan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin untuk bertemunya selepas mesyuarat Kabinet esok susulan pertikaian membabitkan kos pembelian vaksin COVID-19 oleh kerajaan.

Lim berkata, beliau ketika ini tiada di Kuala Lumpur dan tidak akan berada di Putrajaya bagi sesi sidang media Khairy, sebaliknya percaya tanggungjawab untuk mempersoalkan isu kos pembelian itu akan dilakukan petugas media.

“Biar Khairy beritahu rakyat perbezaan kos perolehan untuk Malaysia mendapatkan vaksin COVID-19, berbanding negara lain seperti Belgium dan Singapura. Apa lebih penting, biarlah Khairy umumkan vaksin ini percuma buat seluruh rakyat Malaysia,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu, tweet yang ditujukan kepada Lim, Khairy mengatakan bahawa pemimpin pembangkang itu bebas untuk menemuinya pada pukul 1 tengah hari semasa sidang media mesyuarat pasca kabinet.

“Silakan datang ke Mosti YB Lim Kit Siang. Atau saya akan pergi ke mana sahaja anda berada, ”kata Khairy ringkas.

Dalam tweet lain, Khairy mengatakan bahawa dia juga akan memberikan lebih banyak perincian dalam sidang akhbarnya mengenai pemberian vaksin, yang dijadualkan tiba pada Februari tahun depan.

Difahamkan, Khairy akan mengadakan sidang media berhubung perkembangan perolehan vaksin COVID-19 negara dan menjawab beberapa persoalan mengenainya.

Harga bagi setiap dos dijual kepada Malaysia sehingga kini masih tidak diketahui, kerana Pfizer melakukan perjanjian tanpa pendedahan. Bagaimanapun menurut Khairy, kerajaan menyasarkan untuk mendapatkan vaksin pada harga bersesuaian.

Hari ini, Muhyiddin mengumumkan kerajaan menandatangani perjanjian dengan syarikat farmaseutikal, AstraZeneca, bagi memperoleh 6.4 juta dos vaksin COVID-19, iaitu tambahan 10% lagi kepada bekalan vaksin bakal diterima negara.

Ini bermakna kerajaan kini memperoleh keseluruhan jaminan bekalan sebanyak 40%, termasuk menerusi dua perjanjian dimeterai sebelum ini dengan COVAX dan Pfizer.

Menerusi perjanjian ditandatangani dengan COVAX dan Pfizer, Malaysia dijadualkan menerima bekalan meliputi 30% rakyat.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top