Persepsi Terhadap Kepimpinan Umno Perlu Diperbaiki – Mahdzir

mahdzir-khalid.jpg

PADANG TERAP 12 JUN 2018. Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah yang juga Ahli Parlimen Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid. NSTP/AMRAN HAMID

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Persepsi rakyat terhadap Umno, khususnya berkaitan pemimpinnya, perlu diperbaiki dalam meraih kembali kepercayaan rakyat menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata naib presiden parti itu, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Kata beliau, rakyat mengetahui rekod prestasi Umno ketika mentadbir dan membangunkan negara, namun kebanyakan mereka masih mempunyai isu kepercayaan dalam memberikan sokongan kepada parti itu.

“Kita (Umno) kena dilihat bahawa pemimpin-pemimpin yang ada ini menginsafi apa yang berlaku pada PRU14,” kata beliau.

Tanggal 9 Mei 2018 menyaksikan Pakatan Harapan (PH) memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14) sekali gus menamatkan pemerintahan 61 tahun Barisan Nasional (BN), yang ditunjangi Umno.

Ditanya mengenai perdebatan dalam kalangan ahli parti mengenai pemimpin terpalit kes mahkamah yang boleh membantutkan usaha membina semula Umno, Mahdzir berkata, perkara itu perlu ditangani dengan rasional dan bijaksana bagi mengelak perpecahan dalam parti.

Kata beliau, Umno melalui pelbagai krisis sepanjang hampir 75 tahun penubuhannya termasuk pengharaman parti itu pada 1988, penubuhan parti serpihan Umno, iaitu Semangat 46, dan pemecatan timbalan presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang kemudiannya membentuk PKR.

Oleh itu, Mahdzir berpendapat ahli dan pimpinan parti perlu kembali kepada asas perjuangan dalam memelihara kepentingan negara bangsa serta bermuafakat dalam mengharungi krisis semasa.

Beliau berkata, Perhimpunan Agung Umno pada 27 dan 28 Mac ini akan menjadi medan bagi ahli dan pimpinan parti itu bersolidariti dalam menetapkan hala tuju parti sebagai persiapan menghadapi PRU15, termasuk berhubung kerjasama dengan PAS dan PPBM.

Selain itu, beliau berkata, Umno juga perlu mengemukakan “tawaran baharu” kepada rakyat yang mendambakan perubahan seiring keperluan masa kini.

Sebagai contoh, kata beliau, usaha digitalisasi negara menjadi agenda penting untuk dilaksana secara menyeluruh kerana capaian Internet berkualiti adalah keperluan bagi rakyat masa kini.

“Kita kena meyakinkan (rakyat), Umno boleh buat apa yang mereka nak dan ada tawaran baharu untuk rakyat,” kata beliau.

Sementara itu, Ahli Parlimen Padang Terap itu menyifatkan pendulum politik kembali berayun ke arah Umno dan BN selepas ditolak majoriti rakyat dalam PRU14.

“Saya tidak nampak PRU15 ini rakyat akan menolak Umno, tetapi kita nak lihat sekuat mana ayunan pendulum itu kepada Umno dan BN,” tambah beliau.

Parti itu menemui momentum dengan memenangi tujuh daripada 12 pilihan raya kecil (PRK) selepas PRU14, dengan empat PRK terawal dimenangi PH sebelum BN mendapat rentak kemenangan bermula di PRK kelima di Cameron Highlands pada Januari 2019. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top