Persembahan Kebudayaan Sabah di PBB

budaya-sabah-di-PBB.jpg

Noredah menyampaikan cenderamata kepada Dato” Ahmad Faisal Muhamad, Duta Besar, Wakil Tetap Malaysia ke Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Malaysia membuat persembahan sulung budaya tradisional Orang Asal di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, Switzerland.

Menampilkan kumpulan etnik Sabah, persembahan kebudayaan telah dipersembahkan pada sesi ke-50 Majlis Hak Asasi Manusia.

Menjadi komitmen Malaysia sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia PBB untuk penggal 2022 hingga 2024, untuk mempromosikan perlindungan dan penghormatan terhadap hak budaya, termasuk orang asalnya.

“Saya berbesar hati kerana Sabah, melalui Lembaga Pelancongan Sabah, telah dijemput untuk mewakili Malaysia dan mempamerkan kumpulan etnik kita semasa mesyuarat di Palais Des Nations, Geneva pada 21 Jun. Kami mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada Kedutaan Malaysia di Bern, Switzerland dan Tourism Malaysia Frankfurt kerana menjemput kami untuk berkongsi budaya kami dengan delegasi pada mesyuarat itu,” kata Noredah Othman, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah.

“Persembahan tarian dan muzik etnik kami berjaya menarik perhatian delegasi PBB. Saya gembira Sabah diberi peluang untuk mempromosikan negara kita dan khususnya negeri kita dalam platform antarabangsa ini.”

Lembaga Pelancongan Sabah membawa rombongan tarian Lembaga Kebudayaan Sabah untuk mempersembahkan persembahan tarian Sumazau, Limbai, Anggalang Magunatip, Daling-Daling dan Mengalai Abai yang rancak, termasuk hiburan muzik oleh Payuki, pemain seruling panjang tradisional.

Sebelum pandemik Covid-19, ketibaan pelancong Switzerland ke Sabah adalah di bawah sedikit 2,000 setahun dan secara keseluruhan jumlah pelancong negara itu ke Malaysia sekitar 20,000 ketibaan. Pelancong Switzerland dianggap berbelanja tinggi dan merupakan pengembara yang tinggal lebih lama ke Asia Tenggara.

Ini adalah peluang untuk Sabah menampilkan dirinya sebagai destinasi pengembaraan alam semula jadi dan budaya kepada segmen pasaran ini.

Sabah juga mewakili Malaysia melalui persembahan kebudayaan selama dua hari dari 18 hingga 19 Jun di mana Malaysia dijemput sebagai negara tetamu untuk pasaran kraf eksklusif Muzium Terbuka Ballenberg 2022.

“Semasa di sana, STB mengambil peluang bertemu dengan pengendali pelancongan utama seperti Asia365 dan TourAsia.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top