Persatuan Nelayan Bidas Kenyataan ADUN Elopura

saiful-persatuan-nelayan-sandakan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Sandakan menyatakan kekesalannya terhadap kenyataan yang dibuat oleh ADUN Elopura, Calvin Chong bahawa masalah kekurangan bekalan dan subsidi bahan bakar tidak pernah terjadi ketika Pakatan Harapan dan Warisan Plus berkuasa di peringkat persekutuan dan negeri.

Pengerusinya Saiful Bahari Hj Muin (gambar) mendakwa Calvin tidak mengetahui keadaan sebenar, dan hanya membuat kenyataan tanpa meminta penjelasan daripada pihak lain yang terlibat, seperti persatuan, LKIM dan agensi berkaitan yang lain.

Saiful mengatakan bahawa masalah seperti itu juga pernah terjadi semasa era Warisan / PH ketika Calvin adalah ADUN di pihak pemerintah.

“Sebenarnya, itu juga terjadi pada pemerintahan sebelumnya. Tidak masuk akal bagi Calvin untuk menyalahkan kerajaan GRS di Sabah yang baru enam bulan memegang tampuk pemerintahan, ”katanya.

Menurut Saiful, masalah gangguan bekalan bahan bakar selama beberapa hari di sini telah diselesaikan, dan ini berkaitan dengan masalah cukai bahan bakar.

“Sekarang nelayan dapat kembali ke laut seperti biasa. Isu cukai ini juga bukan perkara bahsru kerana semasa pemerintahan Warisan, Calvin tidak pernah memperjuangkannya atau dia tidak menyedari perkara tersebut, ”kata Saiful.

Tambah beliau, Calvin seharusnya tidak mempolitikkan masalah ini sebaliknya harus melihat kembali masalah pengumpulan sampah di Sandakan yang menjadi bahan jenaka sehingga viral di media sosial ketika Warisan berkuasa.

Saiful berkata, nelayan di Sandakan bersyukur kerana Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, dengan tekun meninjau dan membuat keputusan sesuai dengan pemikiran masyarakat.

Di peringkat persekutuan, Datuk Seri Ronald Kiandee yang berasal dari Sabah adalah menteri yang bertanggungjawab untuk Industri Perikanan dan Pertanian.

“Lebih-lebih lagi, insentif kerajaan berterusan dan pelbagai bentuk bantuan kerajaan persekutuan juga dinikmati oleh nelayan,” katanya. – Borneo Post

 

Artikel ini disiarkan pada Ahad, 28 Feb 2021

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top