Perpustakaan Islam Sabah Bakal Dilancar Pada Bulan Ramadan Tahun Ini

Arifin-4.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Perpustakaan Islam Sabah bakal dilancarkan pada bulan Ramadan tahun ini sebagai tempat rujukan bagi bidang-bidang teras serta disiplin ilmu Islam.

Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif berkata, perpustakaan yang dibina ini adalah menjadi pusat rujukan buku-buku keilmuan Islam antarabangsa dan nusantara namun perpustakaan ini juga tidak terhad kepada penyediaan bahan bacaan kepada umat Islam tetapi sebagai pusat kepada pembudayaan minat terhadap bidang ilmu dan lambang kekuatan intelek masyarakat Islam di negeri ini.

“Buku-buku rujukannya adalah dari kitab-kitab yang muktabar dan terkenal dalam bidang keilmuan Islam.

“Manakala hasil seni kaligrafi khat peringkat Asean telah kita kumpulkan untuk diletakkan di dalam galeri Perpustakaan Islam ini,” kata Arifin pada sidang media selepas Majlis Amanat Menteri Tugas-Tugas Khas 2022 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini Khamis lalu.

Menurut Arifin, pihaknya kini sedang berbincang dengan pihak Universiti Al-Azhar untuk membolehkan salinan tesis-tesis doktor falsafah (PhD) yang dihasilkan sarjana Islam di universiti itu sejak awal penubuhan universiti berkenaan dan akan ditempatkan di Perpustakaan Islam Sabah sebagai bahan rujukan.

“Setakat ini sebahagian besar bahan-bahan dari dalam negara sudah disediakan hanya bahan dari luar negara belum diterima”, jelasnya.

Dalam pada itu, katanya perpustakaan yang terletak berhampiran Masjid Negeri Sabah itu akan diurus secara sistematik dengan pembangunan koleksi, pengkatalogan dan sirkulasi. – SM

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top