Perlombongan emas di Tawau kerajaan teliti dakwaan – Liew

christina.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah sedang meneliti dakwaan yang dipertikaikan bahawa operasi perlombongan emas di Tawau adalah haram, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Christina Liew.

Beliau berkata beliau telah mengarahkan Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (EPD) negeri untuk memberi taklimat kepadanya mengenai keadaan keseluruhan projek di Bukit Mantri itu.

“Kita perlu memastikan kelulusan yang diperlukan telah disediakan sebelum perlombongan dijalankan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen Dec-Cover Sabah 2023 di sini semalam.

Beliau mengulas dakwaan ADUN Merotai Sarifuddin Hata pada mesyuarat DUN yang baru sahaja selesai bahawa Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) telah mengeluarkan surat bahawa perlombongan tidak dibenarkan diteruskan di Bukit Mantri setakat Oktober.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Datuk Abidin Madingkir, sebagai maklum balas, berkata setakat ini tiada arahan dikeluarkan kerajaan negeri untuk menghentikan aktiviti perlombongan selaras dengan Seksyen 18(D) Ordinan Perlombongan 1960.

Abidin berkata laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) telah dipenuhi, manakala pembaharuan surat kelulusan skim operasi perlombongan masih dalam pertimbangan JMG.

Liew berkata operasi perlombongan telah memenuhi kriteria sebelum ini tetapi dia perlu menyemak sama ada maklumat terkini diperlukan daripada EPD mengenai dakwaan Sarifuddin.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top