Perlembagaan Persekutuan: Pandangan Dr Jeffrey Bersifat Akademik

stephen-teo.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Perlembagaan Persekutuan baharu yang disebut oleh Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dalam forum awam dalam talian hanyalah ringkasan akademik berasaskan sejarah untuk input pemikiran kepada pembuat dasar di Malaysia.

Ketua Bahagian STAR Karambunai Kapitan Stephen Teo berkata Dr Jeffrey mengeluarkan pandangan berdasarkan soalan akademik yang dirakam dalam video untuk dikongsi di forum sebagai perkongsian minda di antara para peserta.

“Namun, ketika pandangan Dr Jeffrey mengenai Perlembagaan Persekutuan yang baharu dikomentari oleh pihak-pihak tertentu, ada salah faham yang memberi kesan bahawa pandangan itu ditujukan kepada menteri (yang menjaga hal ehwal)  MA63 di Putrajaya,” katanya.

Stephen, yang juga anggota Lembaga Pengarah Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS), menekankan bahawa forum di mana Dr Jeffrey menyalurkan pandangannya mengenai Perlembagaan Persekutuan yang baru dianjurkan oleh sebuah badan bukan kerajaan (NGO).

Forum bertajuk ‘Beyond the 2020 Sabah Pool: Sabah Moving Forward’ ini dianjurkan oleh Pertubuhan Pemerkasaan dan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEEDS) dengan penyertaan ahli akademik dan aktivis, termasuk Ahli Parlimen Penampang, Datuk Darell Leiking.

Menurut Stephen, kandungan pandangan Dr Jeffrey menyebut bahawa Perlembagaan Malaysia semasa adalah penyesuaian dari Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu, 1957.

Oleh itu, Dr Jeffrey yang juga Anggota Parlimen Keningau, melihat Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 baru sahaja dinamakan semula sebagai Perlembagaan Persekutuan Malaysia setelah pembentukan Malaysia yang merangkumi Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak.

Stephen menjelaskan fakta tersebut juga dibincangkan dalam pelbagai kajian sejarah di Malaysia, termasuk buku ‘From the Federation of Borneo to the Federation of Malaysia’ oleh Dr Saimin Ginsari.

Stephen menambah kenyataan yang ditekankan oleh Dr Jeffrey yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah adalah jelas bahawa ‘Persekutuan Malaysia harus memasukkan aspirasi bersama antara Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak sebagai tiga wilayah yang setara’.

Dia mengatakan bahawa pandangan Dr Jeffrey pada umumnya ditujukan kepada pembuat dasar di negara itu yang Darell sendiri menjawab kenyataan itu sebagai wajar mendapat sokongan di kalangan Anggota Parlimen dari Sabah.

Berikutan pandangan yang diutarakan oleh Dr Jeffrey, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Dr Maximus Ongkili menyatakan bahawa tidak perlu menggubal perjanjian baharu untuk menggantikan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang menyatakan Sabah dan Sarawak bergabung dengan Tanah Melayu dalam pembentukan Malaysia.

Menurut Dr Maximus yang juga Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), kerajaan semasa telah menguruskan ‘kelemahan’ dan memperbaiki perkara-perkara yang telah dikenal pasti oleh jawatankuasa kerja di bawah Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63).

Stepen menyimpulkan bahawa pandangan Dr Jeffrey lebih bersifat akademik, berdasarkan fakta sejarah yang bertujuan untuk mengajak anggota parlimen untuk mengambil langkah bersama sebagai pembuat dasar tertinggi di negara ini. – Borneo Post


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top