Perkukuhkan GRS Penting Dalam Memperjuangkan Kepentingan Bersama Sabah

Dr-Yee-1.jpg

Dr Yee (tengah) semasa AGM Bahagian N.20 PBS yang diadakan di Dewan Hakka, Kota Kinabalu.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pengukuhan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) adalah penting sebagai platform untuk memperjuangkan kepentingan bersama Sabah dalam keadaan iklim politik semasa yang dinamik.

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Dr Yee Moh Chai berkata dalam senario politik hari ini, tidak ada parti yang boleh menguasai majoriti dan boleh memerintah sendiri, sentiasa ada keperluan untuk bergabung, dan pada masa ini platform terbaik untuk menyatukan pelbagai parti politik di Sabah adalah melalui GRS.

Berucap pada AGM PBS N.20 Api-Api yang diadakan di sini baru-baru ini, Dr Yee, yang juga Ketua PBS Bahagian Api-Api berkata, GRS adalah platform penting untuk menyatukan barisan dan memastikan bahawa isu-isu yang melindungi hak rakyat dan negeri dipandang serius oleh Kerajaan Persekutuan.

Dr Yee Moh Chai

Sehubungan itu, Dr Yee memuji kerja keras dan usaha yang dilakukan oleh Presiden parti Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Sabah dan Sarawak dalam memastikan Kerajaan Persekutuan mengiktiraf dan mengembalikan hak tersebut kepada Sabah dan Sarawak seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963.

“Presiden parti kami terus bekerja keras di belakang tabir bagi memastikan lebih banyak hak dan keistimewaan dikembalikan dan beliau bukan sekadar mengumumkannya tetapi juga memastikan perkara ini disusuli dengan pindaan kepada perlembagaan dan undang-undang, supaya hak dan keistimewaan ini akan terus dinikmati oleh generasi akan datang,” kata Dr Yee.

Beliau juga menegaskan bahawa ada pemimpin lain cuba mengambil nama atas kerja yang dilakukan oleh Ongkili dan cuba memburukkan sumbangannya, tetapi berkata orang ramai tidak akan mudah dipengaruhi oleh taktik sedemikian.

Beliau juga mengingatkan ahli bahawa mereka harus berbangga dan berbesar hati menjadi sebahagian daripada PBS kerana parti itu adalah salah satu parti tempatan yang paling lama bertahan, sentiasa berpegang teguh pada perjuangannya untuk rakyat dan negeri sejak awal, dan nilai terasnya.

Keyakinan itu, katanya, sentiasa dipegang teguh oleh pemimpin dan ahli PBS walaupun dalam masa yang mencabar.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top