Perkhidmatan Awam Sabah Perlu Lebih Bermotivasi Naikkan Imej Kerajaan Sabah – KM

Hajiji-anugerah.jpg

Hajiji bergambar bersama pemenang-pemenang anugerah pada Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam Sabah (iSAS) Tahun 2021 di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, pada Selasa.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor mahu jentera Perkhidmatan Awam Kerajaan Sabah menjadikan tahun 2022 sebagai titik permulaan terkini dalam lonjakan perubahan ‘mindset’, cara proses kerja, komunikasi berkualiti dan lebih bermotivasi untuk naikkan imej Kerajaan Sabah.

Katanya, perkhidmatan awam juga perlu tampil dengan idea-idea lebih bernas dan berani, agresif membuat penambahbaikan demi Sabah Maju Jaya.

Beliau berkata, ini sejajar dengan matlamat Kerajaan Sabah yang memberi tumpuan kepada usaha mewujudkan Sabah yang mesra pelabur bagi menarik pelaburan asing untuk datang ke wilayah ini.

“Kita mahu membawa lebih banyak pelabur datang dan memastikan urusan pelaburan itu dipermudahkan, sistem penyampaian perkhidmatan awam juga perlu dipertingkatkan. Langkah itu akan mendorong keyakinan komuniti pelabur antarabangsa terhadap prospek pertumbuhan, sekali gus dapat meningkatkan kemajuan ekonomi Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam Sabah (ISAS) tahun 2021 dan melancarkan buku panduan Anugerah Inovasi Sektor Awam Sabah di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini, pada Selasa.

Hajiji berharap, Pejabat Setiausaha Kerajaan Sabah dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Persekutuan dapat aktif berbincang dan membuat kolaborasi strategik bagi menjadikan 2022 sebagai lonjakan perubahan di Sabah.

Katanya, Sabah mesti setanding atau menjadi contoh tauladan yang positif kepada perkhidmatan awam lain.

Semua Ketua Jabatan Sabah atau Persekutuan mesti menjadi contoh utama dalam perubahan ‘mindset’ anggota perkhidmatan awam.

“Ketua jabatan memainkan peranan yang amat signifikan dalam menerajui Hala Tuju Inovasi Agensi yang diterajui,” tegasnya.

Menurutnya, Kerajaan menjadikan inovasi sebagai salah satu agenda utama dalam memperkasakan sektor awam Sabah.

Katanya, perkhidmatan awam adalah tunjang pembangunan Sabah dan menjadi penggerak utama dalam intipati pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) 2021-2025 melalui modal insan dan kesejahteraan rakyat.

Pelaksanaan program iSAS 2021 telah membudayakan inovasi iaitu menggunakan pendekatan secara hibrid di mana kaedah bersemuka dan secara dalam talian dipraktikkan mengikut kesesuaian keadaan.

“Selaras dengan inisiatif Hala Tuju SMJ, saya menyokong padu pelaksanaan program inovasi ini dengan harapan sistem penyampaian dalam perkhidmatan awam Sabah dapat ditambah baik agar perkhidmatan terbaik dapat disampaikan dari semasa ke semasa dengan lebih pantas dan memberi kepuasan kepada pelanggan.

“Sekiranya kita leka, malas dan sukar untuk mengadaptasi perubahan ini, maka kitalah yang akan hanyut serta tertinggal di belakang dalam arus digitalisasi pada hari ini.

“Sesungguhnya, dalam usaha membudayakan inovasi dalam penyampaian perkhidmatan awam pada hari ini, penjawat awam perlu lebih peka dan responsif dengan keperluan rakyat. Tiada guna sekiranya idea berinovasi yang dicetuskan, tidak praktikal atau tidak selaras dengan kehendak sebenar pelanggan kita,” kata Ketua Menteri.

“Kita juga harus menerima bahawa inovasi juga merupakan suatu anjakan paradigma kepada kemajuan dan kejayaan sesebuah negara yang mampu berdaya saing sehingga diperingkat global.

“Sabah bukan lagi dalam era 1972, 1982 atau 1992, ayuh semua anggota perkhidmatan awam di Sabah, kita bangkit bersama dengan semangat 2022, untuk lebih berani ubah minda dan aktif untuk mencapai Sabah Maju Jaya,” tambahnya.

Beliau juga berharap program inovasi ini dapat dikembangkan skopnya dengan mengadakan Konvensyen Inovasi Sabah dengan kerjasama dan penglibatan perkhidmatan awam Sabah serta persekutuan yang akan menjadi pemacu kejayaan sektor awam Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top