Perjanjian Malaysia Baharu: STAR Telah Lama Anjurkan – Dr Jeffrey

dr-jeffrey.jpg
Kongsi Bersama

KENINGAU: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) telah lama menganjurkan Perjanjian Malaysia baharu antara Sabah, Sarawak dan Malaya yang mentakrifkan dengan jelas status setiap entiti.

Presiden STAR, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) ditandatangani pada premis berbeza dan pada tempoh Sabah dan Sarawak tidak mempunyai suara untuk bersetuju atau tidak bersetuju dengan mana-mana terma dalam perjanjian itu.

“Perjanjian baharu adalah satu-satunya pendekatan untuk menangani persoalan Malaysia. Saya gembira kerana Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan menyebut perjanjian baharu, namun saya tidak semestinya bersetuju dengan alasan beliau.

“Bagi STAR, kami mahu perjanjian baharu itu memberikan kita lebih kebebasan dan lebih bebas untuk bergerak ke hadapan. Orang Sabah tidak mahu terikat dengan agenda Malaya.

“Apabila melibatkan isu kewangan dan pembangunan, Sabah dan Sarawak mesti mempunyai kebebasan untuk menentukan masa depan kita sendiri mengikut aspirasi kita sendiri, bukan Persekutuan,” katanya semasa ditemui selepas melancarkan Majlis Kepimpinan Mengenai Isu-Isu Semasa bersama pemimpin tempatan di sini pada Ahad.

Mengenai kenyataan Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin bahawa BN Sabah akan membuat keputusan berkenaan hubungannya dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Kitingan berkata, BN Sabah seperti mana-mana parti politik, mempunyai hak untuk menentukan hala tuju politiknya sendiri tanpa paksaan atau pengaruh daripada unsur luar.

“Bagi STAR, kita bersabar, dan kita menunggu untuk melihat keputusan BN Sabah. Kita tidak tergesa-gesa, dan kita tidak mahu bertindak secara melulu.

“Ia mungkin hanya satu kenyataan politik, saya tidak tahu. Saya juga boleh mengatakan bahawa STAR mempunyai 10 pilihan. Tetapi saya harap ia hanya satu kenyataan politik,” katanya.

Mengulas mengenai acara hari ini, Kitingan berkata, mesyuarat itu perlu untuk memaklumkan kepada pemimpin tempatan mengenai beberapa isu semasa khususnya jawatankuasa khas pekerja asing dan warga asing tanpa izin di Sabah.

Beliau percaya, Kerajaan mesti menjelaskan mengapa perlu membangunkan pangkalan data untuk golongan ini bagi menangani isu yang telah lama berlarutan itu.

“Kita tidak akan memberikan dokumentasi kepada mereka, apatah lagi kerakyatan! Pendirian Kerajaan adalah tegas. Semua pendatang tanpa izin mesti dihantar pulang, itu tidak pernah berubah. Tetapi kami memerlukan beberapa jenis pangkalan data untuk menjejaki mereka.

“Mereka yang menyebarkan maklumat salah dan tidak henti-henti memfitnah Kerajaan Sabah kononnya kita nak beri IC kepada orang haram ini, mereka adalah penipu. Inilah cara mereka memanipulasi rakyat untuk menutup kegagalan mereka sendiri.

“Dan kini, mereka berusaha untuk memburukkan lagi masalah dengan slogan yang meragukan seperti ‘Sabah kita punya’ (Sabah milik kita); siapakah ‘kita’ ini? pendatang tanpa izin?” katanya.

Lebih penting lagi, kata Kitingan, matlamat mesyuarat itu adalah untuk memaklumkan kepada pemimpin akar umbi tentang rancangan Kerajaan supaya mereka boleh kembali kepada rakyat dan menangani semua soalan mereka.

Beliau juga menyatakan bahawa dengan memperlengkapkan mereka dengan pengetahuan ini, pemimpin tempatan dan orang ramai akan kurang terdedah kepada manipulasi oleh jentera propaganda pembangkang. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top