Perdagangan China-Sabah rekodkan RM6.56 bilion untuk separuh pertama 2023 – Hajiji

hajiji-1.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: China kekal sebagai rakan perdagangan penting Sabah dengan jumlah dagangannya mencatatkan peningkatan 1.2% kepada RM6.56 bilion bagi separuh pertama tahun ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata memandangkan kerjasama ekonomi dan perdagangan antara Malaysia dan China terus berkembang, kerajaan negeri menantikan lebih banyak perdagangan dan pelaburan dari Republik itu masuk ke Sabah.
Dalam ucapannya pada majlis sambutan Hari Kebangsaan ke-74 Republik Rakyat China yang diadakan di Shangri-La’s Tanjung Aru Resort and Spa, di sini, malam tadi, Hajiji berkata China kini merupakan rakan dagang terbesar Malaysia manakala Malaysia berada di kedudukan teratas sebagai rakan dagang China di Tenggara. Asia.

“Oleh itu, banyak yang perlu dilakukan untuk mengukuhkan dan menyelaraskan strategi pembangunan Sabah dengan China, menggabungkan realisasi pemodenan Cina dengan aspirasi Malaysia Madani dan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ),” katanya.

Ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam yang mewakilinya.

Melangkah ke hadapan, Hajiji berkata Sabah mengharapkan lebih banyak kerjasama dengan China dalam bidang seperti tenaga hijau, pembuatan, pertanian berteknologi tinggi dan pembinaan bandar pintar untuk menggalakkan manfaat bersama dan perkongsian swasta-awam.

Mengenai bidang pelancongan negeri, Hajiji berkata ketibaan dari China juga meningkat dengan stabil sejak pembukaan semula sepenuhnya sempadan China pada Mac awal tahun ini.

“Bagi enam bulan pertama tahun ini, pengunjung China berjumlah 17,040 (peningkatan 680.6%) berbanding hanya 2,188 ketibaan pada tempoh yang sama tahun lalu.

“Sabah dihubungkan dengan tujuh bandar utama di China dengan 54 penerbangan mingguan dan kapasiti tempat duduk sebanyak 9,861.

“Kami berharap dapat melihat lebih banyak sambungan udara untuk meningkatkan ketibaan pelawat dari China ke Sabah. Kami berbesar hati kerana Sabah kekal sebagai destinasi yang dicari oleh pengunjung China, sama ada untuk beriadah atau berniaga,” tambahnya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top