Perbadanan Labuan pertingkat perpaduan bandar melalui pengindahan musim perayaan

Labuan.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN: Perbadanan Labuan (LC) kekal komited untuk memupuk perpaduan masyarakat berbilang kaum melalui usaha berterusannya untuk mengindahkan bandar itu dalam menyambut pelbagai perayaan kebudayaan.

Usaha ini merangkumi perayaan-perayaan utama seperti Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Krismas, yang mencerminkan kepelbagaian budaya Labuan.

Ketua Pegawai Eksekutif LC Rithuan Ismail berkata, memandangkan masyarakat etnik Sabah dan Sarawak di pulau ini tidak sabar menantikan Pesta Kaamatan (Pesta Menuai) dan Hari Gawai yang akan disambut bulan ini dan awal Jun, LC sekali lagi mempertingkatkan projek pengindahannya.

“Pengindahan bandar dengan berasaskan kebudayaan sentiasa disediakan untuk sambutan perayaan masyarakat. Beginilah pihak berkuasa tempatan menyambut setiap perayaan.

“Labuan adalah rumah kepada pelbagai kumpulan etnik dari Labuan sendiri, Sabah, Sarawak, dan Semenanjung Malaysia…kami sentiasa melakukan bahagian kami untuk menjadi sebagai sebahagian daripada masyarakat,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata projek pengindahan itu tertumpu terutamanya di Bulatan Merdeka, tapak yang mempunyai kepentingan sejarah dan tempat kegemaran penduduk tempatan dan pelancong untuk mengabadikan detik-detik yang tidak dapat dilupakan.

Rithuan menyatakan titik fokus ini mempamerkan perpaduan budaya yang terserlah semasa musim perayaan, meningkatkan daya tarikan bandar dan memupuk semangat kemasyarakatan di kalangan penduduknya yang pelbagai.

“Melalui usaha pengindahan yang berterusan ini, LC terus memainkan peranan penting dalam menyatukan masyarakat berbilang kaumnya, meraikan kekayaan warisan budaya yang mendefinisikan Labuan,” katanya. – BERNAMA

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top