Peralatan Sekolah, Alat Tulis Naik Harga Hingga 30 Peratus

Michael-Chin-Wee-Yee.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Harga peralatan sekolah dan alat tulis telah meningkat sehingga 30 peratus berikutan kos penghantaran yang lebih tinggi dan pengaruh pertukaran mata wang.

Presiden Persatuan Alat Tulis dan Penjual Buku Sabah Michael Chin (gambar) berkata peniaga alat tulis tidak mempunyai pilihan selain menyemak semula harga mereka kerana kos mereka meningkat.

Beliau berkata kos penghantaran antarabangsa dan domestik telah meningkat dengan ketara, yang menyebabkan harga alat tulis dan bahan mentah meningkat.

Penurunan sedikit dalam Ringgit telah memberi beban yang lebih berat kepada peniaga, katanya.

Walaupun permintaan untuk alat tulis telah ketika sekolah akan dibuka semula, Chin berkata sekolah dan ibu bapa akan membayar antara 10 dan 30 peratus lebih untuk alat tulis.

“Harga alat tulis telah meningkat antara 10 dan 25 peratus di Malaysia Barat.

“Bagi Malaysia Timur, kenaikan itu lebih tinggi sedikit kerana beberapa barangan perlu dihantar dari Malaysia Barat dan diedarkan ke pantai timur dan kawasan pedalaman Sabah.”

Daripada pelbagai jenis alat tulis, beliau berkata produk berasaskan plastik mengalami kenaikan harga yang lebih ketara.

Tambahan pula, Chin berkata kuasa perbelanjaan ibu bapa pasti terjejas selepas dua tahun hidup di bawah bayang-bayang pandemik Covid-19.

Beliau berkata pengusaha akan berusaha untuk mengekalkan harga pada paras munasabah bagi stok sedia ada mereka, tetapi mereka tidak mempunyai pilihan selain menyemak semula harga bagi barangan baharu.

Selain alat tulis, beliau berkata bahan binaan dan perkakasan juga tidak terlepas daripada kenaikan harga. – Borneo Post


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top