Penyelenggaraan Telaga Tiub Di Sekolah Sabah, Sarawak Tidak Cekap

telaga-tiub.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Penyelenggaraan sistem telaga tiub di sekolah luar bandar di Sabah dan Sarawak didapati tidak cekap dan tidak berkesan, kata Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2019 Siri 1.

Laporan yang dikeluarkan kelmarin mengatakan bahawa kos kontrak penyelenggaraan dari tahun 2006 hingga 2021 berjumlah RM733.51 juta.

Dikatakan bahawa disebabkan oleh kurangnya pemantauan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), terdapat ketidakpatuhan terhadap syarat kontrak dan garis panduan Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) yang menyebabkan projek tersebut tidak mencapai objektifnya sepenuhnya.

Selain itu, ada juga kelemahan dalam perencanaan, pelantikan kontraktor, pentadbiran kontrak, pelaksanaan projek dan pengurusan sistem telaga di sekolah-sekolah.

“Audit (Jabatan) mengunjungi 48 sekolah di Sarawak dan Sabah pada 24 hingga 29 Februari 2020, mendapati hanya 31 (64.6%) sistem telaga tiub dalam keadaan baik, sementara 14 yang lain (29.2%) dalam keadaan separa baik . Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan air yang berasal dari telaga tiub kerana kerosakan pada sistem osmosis terbalik (RO), penjanaan kuasa dan sistem elektrik.

“Bagaimanapun, waktu kerosakan yang tepat tidak dapat dipastikan kerana tidak ada catatan yang disimpan oleh sekolah. Selain itu, terdapat tiga sistem telaga tiub yang tidak lagi digunakan kerana sekolah-sekolah tersebut sudah dihubungkan dengan sistem bekalan air awam dan kerja-kerja penyelenggaraan telah dihentikan, ”katanya.

Ia menambah bahawa setelah melakukan tinjauan audit, didapati 49% responden tidak setuju terdapat cukup air yang dibekalkan dari telaga tiub.

Ini menyebabkan 28 atau 58.3% sekolah diaudit bergantung pada sumber air lain seperti sistem gravitasi dan sistem pengumpulan air hujan.

Laporan itu juga mengatakan bahawa semasa lawatan audit ke 48 sekolah tersebut, didapati bahawa kualiti air di tujuh sekolah berada pada tahap yang sangat tidak memuaskan.

Tiga sekolah tersebut berada di Sabah iaitu SK Daingin, Papar, SK Belatik, Papar, dan SK Kapa, ​​Tuaran. Manakala empat lagi berada di Sarawak iaitu SK Nanga Sikat, Mukah; SK Hj. Bollah, Saratok; SK Perpat, Saratok, dan SK Sembayang, Sri Aman.

Ia juga mengatakan Kementerian Kesihatan telah melakukan ujian terhadap sampel dari 47 sekolah dari 2 hingga 12 Mac tahun ini, dan mendapati air di 15 sekolah di Sarawak dan empat sekolah di Sabah tidak selamat untuk diminum.

Menurut laporan itu, sistem telaga tiub dibina di 419 sekolah luar bandar (196 di Sabah dan 223 di Sarawak) dari tahun 2002 hingga 2016 dengan kos RM220.36 juta sebagai sumber air alternatif.

Telaga-telaga tiub tersebut harus diselenggara dengan kos RM733.51 juta dalam kontrak dari tahun 2006 hingga 2021 untuk memastikan sistem berfungsi dengan baik dan cekap sehingga sekolah dihubungkan dengan sistem air awam yang dirawat.

Ia menyebut bahawa pada 31 Januari tahun ini, sejumlah 334 sekolah (atau 79.7 persen dari 419) masih menggunakan sistem telaga tiub dan mendapat penyelenggaraan.

Penyelenggaraan telaga tiub di 85 sekolah lain (20.3 peratus) yang kini mendapat bekalan air terawat telah dihentikan.

Dalam cadangan auditnya, laporan itu mengatakan KPM harus mengambil langkah-langkah seperti menetapkan prosedur kerja yang jelas dan terperinci dalam pembinaan dan penyelenggaraan telaga tiub dan mengambil tindakan segera untuk mengkaji syarat-syarat kontrak yang ada.

Ia juga menyarankan peningkatan pengawasan terhadap kualiti air dan mengambil tindakan tegas terhadap kontraktor yang tidak mematuhi syarat.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top