Penjawat Awam Guna Sebut Harga Palsu Didenda RM15,000

tukul-mahkamah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang penjawat awam berusia 45 tahun dipenjara tiga hari dan didenda sejumlah RM15,000 atas tiga pertuduhan menggunakan sebut harga palsu berjumlah RM163,437.

Hakim Mahkamah Sesyen Abu Bakar Manat menjatuhkan hukuman itu kepada Mohd Syamsul Jikan, selepas memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah terhadap Syamsul, pada Selasa.

Bagi pertuduhan pertama hingga ketiga, Syamsul, yang kini digantung kerja, dipenjara sehari dan denda RM5,000 atau penjara tiga bulan bagi setiap pertuduhan.

Mahkamah memerintahkan Syamsul menjalani hukuman penjara itu serentak.

Syamsul didapati bersalah atas tiga pertuduhan secara tidak jujur ​​menggunakan sebut harga palsu untuk membekalkan barangan ke Pusat Pemulihan Cure and Care (CCRC) di Papar.

Dia melakukan kesalahan itu antara Januari dan Oktober 2015 di pejabat CCRC di Jalan Papar-Beaufort.

Syamsul disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 471/465 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hanya seorang saksi pembelaan dipanggil untuk memberi keterangan semasa perbicaraan pada peringkat pembelaan.

Untuk rekod, Syamsul dilepaskan dan dibebaskan daripada 33 pertuduhan terhadapnya tanpa memintanya membela diri.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan telah merayu terhadap keputusan itu dan Mahkamah Tinggi telah memanggil Syamsul untuk membela diri atas tiga daripada 33 pertuduhan terhadapnya.

Timbalan Pendakwa Raya Nartiah F.M Sambatan hadir untuk pendakwaan sementara peguam Hamid Ismail mewakili Syamsul. – Harian Ekspres


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top