Penjaga Gol Skuad Wanita Iran Perempuan Atau Lelaki?

IMG_20211118_155001.jpg
Kongsi Bersama

AMMAN: Jordan menggesa Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) menyiasat dan mengenalpasti jantina sebenar penjaga gol skuad bola sepak wanita Iran.

Iran menewaskan Jordan 4-2 menerusi penentuan sepakan penalti selepas seri tanpa jaringan pada 25 September lalu untuk mara ke Piala Asia Wanita 2022 buat kali pertama dalam sejarah mereka.

Presiden Persatuan Bola Sepak Jordan (JFA), Putera Ali Al-Hussein dalam media sosialnya semalam mahukan pemeriksaan jantina ke atas pemain Iran terbabit selepas mendakwa penjaga gol itu seorang lelaki menyamar wa­nita.

Ali menganggap ia isu yang sangat serius jika dakwaannya benar dan menggesa AFC melancarkan siasatan segera, ketua jurulatih Iran, Maryam Irandoost menafikan dakwaan berkenaan.

“Petugas perubatan memeriksa dengan teliti setiap pemain dari segi hormon bagi mengelakkan masalah berbangkit, jadi saya memberitahu semua penyokong supaya tidak bimbang.

“Kami akan memberikan apa sahaja dokumen yang dimahukan AFC tanpa membuang masa,” kata Maryam.

Penjaga gol Iran, Zohreh Koudaei mempamerkan aksi cemerlang dengan menyelamatkan dua sepakan penalti Jordan sekali gus membawa pasukannya ke Piala Asia 2022.

Dalam pada itu, Maryam menegaskan bahawa dakwaan tersebut hanyalah alasan yang digunakan Jordan untuk menutup kekalahan dialami pasukan mereka. – AFP

 

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top