Peningkatan Jumlah Pengundi Di Keningau: ‘Luar Biasa dan Mencurigakan’ – Dr Jeffrey

dr-jeffrey-2.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Solidariti Tanahairku (STARSABAH) terkejut apabila mendapat tahu bahawa terdapat peningkatan yang sangat luar biasa dalam jumlah pengundi di Keningau berikutan pendedahan oleh rakan parti GRS, Parti Maju Sabah (SAPP), mengenai lonjakan jumlah pengundi. di Sabah.

Presidennya, Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata, beliau mendapat tahu peningkatan kawasan Parlimen Keningau melebihi 70 peratus.

“Ini sangat luar biasa dan mencurigakan,” katanya.

Beliau mendedahkan bahawa jumlah pengundi di parlimen Keningau ialah 51,777 pada 2018 tetapi melonjak kepada 87,371 pada 2022, menjadikannya peningkatan 70.7 peratus.

Beliau juga berkata bahawa beliau dimaklumkan bilangan U18 di parlimen Keningau adalah kurang daripada 8,000.

“Tidak mungkin kita boleh mempunyai peningkatan lebih 30,000 dalam masa kurang daripada lima tahun. Ada yang tidak kena,” katanya.

Terdahulu, SAPP membuat pendedahan mengejutkan mengenai lonjakan bilangan pengundi di Sabah.

Ia menegaskan bahawa daftar pemilih yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendedahkan peningkatan 53.9 peratus dalam pengundi baharu, daripada 1,064,686 pada 2008 kepada 1,638,806 tahun ini, menyebabkan presidennya, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee mengesyaki bahawa lonjakan mungkin disebabkan oleh bilangan pengundi yang meragukan yang \dihasilkan daripada skandal Projek IC.

Yong dilaporkan mendakwa berdasarkan semakan awal daftar pilihan raya 2022, ramai pengundi baharu berumur 30 tahun ke atas manakala ada yang berusia 60-an.

Dia juga berasa curiga melihat ramai orang pertengahan umur sebagai pengundi baru berdaftar.

Jeffrey berkongsi kebimbangan Yong dan menuntut pihak berkuasa untuk menyiasat segera.

“Pengundi Sabah turut terkejut dengan pendedahan ini. Mereka menuntut jawapan daripada pihak berkuasa dan tindakan segera mereka,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top