Pengusaha Bas Ekspres di Sabah Sudah Boleh ‘Bernafas’

bas-ekspress.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Selepas kira-kira dua tahun berada dalam keadaan “kritikal” para pengusaha bas ekspres di Sabah kini sudah boleh “bernafas sedikit” apabila dibenarkan membawa penumpang dengan kapasiti penuh bermula Jumaat ini.

Presiden Majlis Pengusaha Bas Ekspres Sabah (SEBOC) Donald Hanafi berkata, berita gembira itu dijangka ditambahkan lagi dengan kehadiran penumpang yang ramai kerana masing-masing mahu pulang ke kampung halaman sempena Aidilfitri ini.

Katanya, selain kebenaran membawa penumpang dalam kapasiti yang penuh, pihak Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah juga telah memberi mereka lampu hijau untuk menaikkan kadar tambang sebanyak 10%.

“Kami sangat bersyukur kerana sudah dua tahun pengusaha-pengusaha bas ekspres di Sabah ini kritikal, pendapatan tidak cukup, mahu bayar kakitangan pun tidak mampu.

“Selain itu, kami juga berterima kasih kepada kerajaan kerana memberi kelonggaran ini dan mudah-mudahan selepas ini, kami akan dapat menampung semula perbelanjaan yang telah “hilang” sejak dua tahun lalu,” katanya kepada FMT.

Ketika ditanya mengenai kenaikan tambang, Donald berkata, kenaikan berkenaan hanya dikenakan sempena musim perayaan ini iaitu bermula 29 April hingga 7 Mei depan.

Bagaimanapun, katanya, orang ramai yang ingin mendapatkan tiket dengan harga asal boleh membelinya secara dalam talian sebelum 29 April.

“Saya juga ingin maklumkan, tempat duduk penumpang untuk Jumaat ini telah penuh, mungkin disebabkan orang ramai ingin pulang awal ke kampung, lebih-lebih lagi pada hari itu cuti persekolahan telah bermula.

“Kenaikan tambang itu sebenarnya tidaklah begitu membebankan, hanya naik 10% dan ianya hanya dalam tempoh 29 April hingga 7 Mei, selepas itu harga kembali kepada asal,” katanya.

Sementara itu, Donald berkata, walaupun kebenaran untuk membawa penumpang dalam kapasiti penuh telah diberikan, namun mereka kini mempunyai masalah kekurangan bas.

“Ketika pandemik sejak dua tahun lalu, operasi kami tidak menentu dan kebanyakannya tidak beroperasi langsung sehingga menyebabkan banyak bas mengalami kerosakan.

“Sehubungan itu kami memintalah agar pihak LPKP supaya mengeluarkan Lesen Pelepasan Sementara (LPS) agar kami dapat menggunakan bas-bas persiaran yang kini bersiap sedia untuk digunakan sekiranya diberi kebenaran.

“Kebiasaannya untuk jadual perjalanan pada waktu malam, sebanyak kira-kira 20 bas akan bergerak daripada Terminal Bas Bandaraya (Utara) ke Pantai Timur dalam satu-satu masa tetapi kini ianya berkurangan.

“Kami harap LPKP akan mengambil perhatian mengenai masalah kekurangan bas ini dengan mengeluarkan LPS kepada para operator, kita tahu ramai yang ingin balik kampung sempena Aidilfitri tahun ini, kasihan pula jika mereka tidak dapat pulang kerana kekurangan bas,” katanya. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top