Penguasaan bahasa Inggeris: Malaysia duduki tempat ketiga di Asia

English.jpg
Kongsi Bersama

Malaysia telah menunjukkan kehebatannya dalam bahasa Inggeris dengan menduduki tempat ketiga di Asia, menurut Indeks Kemahiran Bahasa Inggeris EF 2023 (EF EPI).

Indeks Kemahiran Bahasa Inggeris (EPI) Education First (EF) ialah tinjauan antarabangsa terbesar bagi kemahiran berbahasa Inggeris dewasa kerana ia menilai penguasaan bahasa Inggeris 2.2 juta bukan penutur asli bahasa Inggeris di 113 negara dan wilayah.

Pada edisi 2023, Malaysia meletakkan dirinya dalam kalangan tiga negara teratas di Asia, dengan Singapura berada di tempat pertama diikuti Filipina. Pada skala global, Malaysia mendapat tempat ke-25.

Kuala Lumpur juga dikategorikan sebagai bandar yang mempunyai penguasaan bahasa Inggeris yang tinggi, memperoleh skor 564 dalam skor EF EPI 2023 City.

EPI EF 2023 juga meletakkan Perak sebagai wilayah teratas di Malaysia untuk penguasaan bahasa Inggeris, memperoleh markah 587.

Individu dalam lingkungan umur 26 hingga 30 mempamerkan tahap penguasaan bahasa Inggeris tertinggi di negara ini, mempamerkan skor purata 582.

Secara keseluruhan, Malaysia memperoleh jumlah markah 568 dalam indeks 2023, menandakan sedikit penurunan enam mata berbanding tahun lepas.

EF SET ialah ujian bahasa Inggeris adaptif dalam talian untuk kemahiran membaca dan mendengar. Ia adalah ujian terstandard, berskor objektif yang direka untuk mengklasifikasikan kebolehan bahasa pengambil ujian kepada salah satu daripada enam tahap yang ditubuhkan oleh Rangka Kerja Rujukan Eropah (CEFR).

Indeks itu juga mendedahkan penurunan yang membimbangkan dalam penguasaan bahasa Inggeris remaja sejak lima tahun lalu dan jurang jantina yang semakin meningkat.

Ditubuhkan di Sweden pada tahun 1965, EF menyediakan pendidikan mendalami budaya melalui bahasa, perjalanan, pertukaran budaya dan program akademik di lebih 100 negara.

EF EPI ialah penarafan tahunan negara dan wilayah mengikut kemahiran Bahasa Inggeris. EF EPI adalah berdasarkan markah ujian daripada EF Standard English Test (EF SET), yang digunakan di seluruh dunia oleh sekolah, syarikat dan kerajaan untuk ujian berskala besar serta peserta ujian individu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top