Penghutanan semula: Lebih 4.75 juta pokok ditanam di Sabah tahun lalu

Jabatan-perhutanan-sabah.jpg

Ketua Konservator Hutan Sabah, Datuk Frederick Kugan menyampaikan buku Laporan Tahunan Jabatan Perhutanan Sabah 2023 kepada Menteri Kewangan Negeri, Datuk Masidi Manjun, yang mewakili YAB Ketua Menteri Sabah pada Malam Penghargaan Perhutanan 2024 pada 3 Mei. (Kredit foto: FB Sabah Forestry Department)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Lebih 4.75 juta pokok, atau kira-kira 60% daripada sasaran yang ditetapkan oleh kerajaan negeri untuk 2023, telah ditanam di Sabah pada tahun lalu.

Pencapaian ini adalah antara yang diringkaskan dalam laporan tahunan 269 muka surat Jabatan Perhutanan Sabah (SFD), yang turut menggariskan usahanya ke arah mencapai pengurusan hutan lestari (SFM) di negeri ini.

Buku yang berfungsi sebagai kad laporan jabatan itu disampaikan kepada Menteri Kewangan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun.

Buku itu memaparkan aktiviti dan pencapaian jabatan itu sepanjang 2023.

Dalam kata pengantarnya, Ketua Konservator Hutan Sabah, Datuk Frederick Kugan menyatakan bahawa jabatan itu telah melangkah ke tahap yang lebih tinggi dalam pelaksanaan SFM untuk kebaikan rakyat Sabah.

SFD dengan penuh dedikasi kini melaksanakan inisiatif penanaman pokok bertujuan mencapai matlamat penanaman 40 juta pokok di Sabah antara 2021 dan 2025, yang juga selaras dengan komitmen kerajaan negeri untuk menjadi sebahagian daripada matlamat kerajaan persekutuan untuk menanam 100 juta pokok seluruh Malaysia dalam tempoh lima tahun.

Sehingga Jun tahun lalu, SFD telah menanam lebih 12 juta pokok di seluruh Sabah di bawah kempen itu, yang tidak menetapkan sebarang syarat mengenai spesies pokok yang ditanam, asalkan ia ditanam di tanah yang sesuai.

“Kami menjalankan banyak aktiviti penanaman pokok dengan kerjasama sekolah dan pelbagai agensi di seluruh Sabah bagi menyokong kempen penanaman pokok Penghijauan Malaysia-100 juta, termasuk program penanaman pokok bersama Miss Tourism International,” katanya.

Kugan berkata jabatan itu mengadakan dan mengambil bahagian dalam pelbagai acara antarabangsa, kebangsaan dan negeri untuk berkongsi kisah kejayaan mereka tentang SFM dan pemuliharaan biodiversiti di Sabah.

Tahun lepas, Pelan Pencegahan Rasuah dan Sistem Penilaian Royalti Kayu Dalam Talian telah dilancarkan, dan hasilnya, SFD mencapai sasaran mereka, mengumpul RM155 juta hasil hutan.

Bagaimanapun, Kugan berkata walaupun banyak pencapaian, SFD juga menghadapi isu dan cabaran dalam melaksanakan SFM, seperti kekangan jumlah kakitangan dan pembiayaan.

“Oleh itu, SFD perlu proaktif dalam bekerja pintar dan inovatif sebagai satu pasukan dalam mencapai matlamat,” katanya.

Laporan Tahunan SFD 2023 boleh dimuat turun dari forest.sabah.gov.my/images/pdf/publication/annualreport/ar2023.pdf

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top