Pengerusi LPKP Sabah Digesa Letak Jawatan

pemandu-teksi.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Persatuan Limosin dan Teksi KKIA menggesa pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah Datuk Chin Kim Hiung meletak jawatan.

Ini kerana mereka mendakwa Chin gagal menangani isu yang melanda mereka, terutamanya berkaitan larangan pengendali e-hailing swasta daripada beroperasi di lapangan terbang.

Presiden persatuan itu Shamsuddin Mohd Shah ketika bercakap kepada pemberita pada Selasa menyatakan kekecewaan mereka terhadap LPKP Sabah dan Chin kerana gagal melaksanakan keputusan yang dibuat berhubung pengendali e-hailing.

“Pada 2018, keputusan dibuat untuk melarang pemandu perkhidmatan e-hailing menunggu penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). Tetapi sehingga kini keputusan ini masih belum dikuatkuasakan,” katanya.

Shamsuddin berkata, pengendali perkhidmatan e-hailing kini menunggu penumpang di lapangan terbang dan mendakwa mereka diletakkan di hadapan teksi lapangan terbang.

“Ini hanyalah satu daripada isu yang tidak diberi perhatian, satu lagi ialah geo fencing yang diputuskan LPKP Sabah untuk dilaksanakan tetapi tidak pernah dilakukan. Pada pemerhatian kami LPKP Sabah melalui Datuk Chin langsung tidak membantu kami.

“Kami berurusan dengan Datuk Chin sepanjang masa dan dia memberi janji demi janji untuk membantu kami. Dia juga berkata bahawa dia akan membincangkan perkara itu dengan pengarah LPKP Sabah tetapi tiada apa-apa yang membuahkan hasil,” keluh Shamsuddin.

Beliau mendakwa Chin, bukannya membantu mereka, sebaliknya menyerahkan surat permohonan untuk membenarkan penyedia perkhidmatan e-hailing meletakkan kenderaan mereka di terminal lapangan terbang.

“Ini menunjukkan beliau tidak mengambil berat tentang pemandu teksi lapangan terbang. Pendapatan kami terjejas teruk dengan penutupan sempadan negeri akibat pandemik Covid-19, kemudian kami terpaksa bersaing dengan penyedia perkhidmatan e-hailing dan kini beliau telah memohon kebenaran untuk membenarkan mereka meletak kenderaan di terminal lapangan terbang?

“Beliau (Chin) telah gagal dalam tanggungjawabnya dan kami menyeru agar beliau meletakkan jawatan,” kata Shamsuddin.

Shamsuddin juga berkata, Persatuan Limosin dan Teksi KKIA tidak menyokong permintaan agar teksi bandar dibenarkan beroperasi di lapangan terbang.

“Kami membantah sekeras-kerasnya permintaan ini… sudah ada 180 teksi lapangan terbang beroperasi dari terminal lapangan terbang dan kami sudah menghadapi saingan sengit daripada pengendali e-hailing, sekarang anda mahu membenarkan teksi bandar masuk juga?

“Bagaimana kami hendak bertahan jika perkara itu berlaku?” dia mengeluh.

Shamsuddin seterusnya mendakwa bahawa keputusan LPKP Sabah supaya persatuan itu bekerjasama dengan pengendali e-hailing Grab mengenai geo fencing juga tidak dilaksanakan.

Persatuan itu, katanya, bersedia bekerjasama dengan mana-mana pengendali e-hailing asalkan geo fencing dan keputusan lain yang dibuat LPKP Sabah dipatuhi.

Beliau juga kesal kerana Malaysia Airports telah meminta mereka mengosongkan pangkalan mereka yang terletak di luar terminal.

“Kami telah diminta menggunakan pondok di tempat letak kereta. Pondok ini tidak mempunyai kemudahan seperti tandas, tempat duduk yang sesuai dan kemudahan lain. Kami membayar Malaysia Airports untuk beroperasi di sini, malah kami perlu membayar untuk tandas tetapi kami telah diminta untuk memindahkan pangkalan kami ke pondok,” katanya.

Adalah menjadi harapan mereka, Shamsuddin berkata, LPKP Sabah akan melaksanakan keputusan yang dibuatnya berkaitan dengan pengendali perkhidmatan e-hailing di lapangan terbang yang dibuat pada 2018.

Perjanjian bahawa pemandu perkhidmatan e-hailing tidak lagi dibenarkan menunggu penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dibuat selepas mesyuarat antara Malaysia Airports, LPKP, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). Persatuan Teksi sempena pelaksanaan geo fencing.

Dengan pelaksanaan larangan itu, kawasan menunggu khusus telah ditetapkan untuk pemandu e-hailing di Terminal 2 KKIA, dan pemandu perkhidmatan e-hailing berdaftar LPKP boleh mengambil penumpang di hadapan kawasan Ketibaan Domestik Sabah KKIA berhampiran pintu nombor lima dan melakukan penghantaran di hujung terminal pada aras pelepasan lapangan terbang.

 

Sumber:: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top