Penduduk Mahu Kampung Dikeluarkan Dari Hutan Simpan

ewon-penduduk-ponopuan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA BELUD: Penduduk Kampung Ponopuan, di sini membuat rayuan segera kepada kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk mengeluarkan kampung mereka daripada hutan simpan di kawasan mereka.

Walaupun sudah wujud hampir lima dekad, kampung itu masih tidak mempunyai akses kepada bekalan air dan kuasa kerana ia masih dianggap sebagai sebahagian daripada hutan simpan.

Menurut Aloysius Pindeh, kebanyakan penduduk di sini bekerja sebagai pekebun getah dan mereka bimbang akan kehilangan pendapatan dan tempat tinggal jika status hutan simpan itu kekal.

Aloysius, yang bertindak sebagai jurucakap kampungnya, telah bertemu dengan ADUN Kadamaian Datuk Ewon Benedick pada hari Rabu untuk membincangkan perkara itu.

Beliau seterusnya mendedahkan bahawa Jabatan Perhutanan Sabah juga telah mengenakan syarat untuk membekalkan elektrik.

Sementara itu, menurut Ewon, cadangan untuk mewartakan Kampung Ponopuan sebagai kampung telah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet Negeri pada 6 November 2019.

Difahamkan, Kabinet telah bersetuju untuk mengeluarkan kampung itu daripada kawasan hutan simpan.

Bagaimanapun, Jabatan Perhutanan Sabah tidak dapat membentangkan kertas kabinet tepat pada masanya kerana Dewan Undangan Negeri Sabah (di bawah pentadbiran Warisan Plus) telah dibubarkan pada Julai 2020.

Naib presiden UPKO itu menambah, dasar yang diamalkan oleh pentadbiran Warisan Plus sebelum ini ialah mengeluarkan kampung daripada hutan simpan.

Dasar itu menyaksikan sejumlah 3,300 hektar hutan simpan dibubarkan untuk menghapuskan 104 kampung yang berada di dalamnya.

Ini dilakukan dalam tempoh 26 bulan kerajaan Warisan Plus yang turut dianggotai Pakatan Harapan dan UPKO berkuasa.

Sehubungan itu, Ewon berkata beliau akan menyokong penuh rayuan penduduk Kampung Ponopuan itu.

Beliau berjanji akan membawa isu itu, bersama dengan nasib tujuh kampung lain di Sungai Wariu, Kota Belud, yang menghadapi masalah sama, ke Dewan Undangan Negeri Sabah.

Dalam pertemuan itu, Ewon juga telah bersetuju untuk membiayai kos pembinaan sebuah gereja di Kampung Ponopuan.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top