Penduduk Kuala Penyu, Menumbok Dibekalkan ‘Air Milo’, Jabatan Air Digesa Atasi Segera

air-keruh.jpg
Kongsi Bersama

BEAUFORT: Umno Bahagian Beaufort mendesak Jabatan Air Daerah Beaufort dan Kuala Penyu menyelesaikan masalah bekalan air paip keruh yang dihadapi penduduk kampung di Kuala Penyu dan Menumbok.

Ketuanya, Ag Aslee Lakat, mengatakan bahawa penduduk kampung terpaksa menggunakan air paip yang sangat keruh sejak beberapa minggu terakhir, yang kelihatan seperti minuman ‘Milo’ coklat.

“Ini sangat menyedihkan. Jabatan Air perlu mengambil tindakan segera, ”katanya di akaun Facebooknya.

Ag Aslee berpendapat bahawa jabatan itu bertanggung jawab memberikan penjelasan yang wajar kepada penduduk kampung untuk membuktikan integriti para pegawainya.

Ag Aslee

“Jangan tunggu penduduk kampung kehilangan kesabaran,” kata beliau.

Beliau yang juga Setiausaha Eksekutif Umno Sabah bagaimanapun yakin bahawa Menteri Kerja Raya negeri, Datuk Seri Bung Moktar Radin tidak akan membiarkan masalah itu terus berlanjutan.

“Oleh itu, kakitangan Jabatan Air harus melaksanakan tugas mereka dengan penuh tanggungjawab,” tambahnya.

Seorang penduduk, Matussin Latip mendakwa, pihaknya terkejut apabila mendapati air paip berwarna seperti milo yang terpaksa digunakan untuk mandi dan minum.

Belia mendedahkan bahawa masalah ini telah berlarutan sejak beberapa lama dan penduduk kampung tidak mempunyai pilihan selain menggunakan bekalan air keruh.

Seorang lagi penduduk, Mohd Ariffin, meluahkan rasa kecewa dengan masalah bekalan air itu dan meminta pihak berkuasa berkaitan segera tampil menyelesaikan masalah itu.

“Kami terlalu kecewa dengan bekalan air seperti ini. Sebelum ini kami menghadapi masalah air bersih sejak beberapa bulan namun apabila air paip sudah mengalir, begini pula warnanya, memang sangat menyedihkan,” katanya.

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top