Penduduk Diberi Tempoh Dua Bulan Tinggalkan Kawasan Setinggan Di Jalan Dato

masiung-banah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Penghuni setinggan menduduki tapak projek komersial Jalan Dato di Manggatal yang menerima arahan Mahkamah supaya berpindah serta-merta telah mendapat simpati kerajaan.

Pengerusi Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB), Datuk Masiung Banah membuat lawatan mengejut di tapak pembinaan bersebelahan Kampung Tobobon itu kelmarin selepas menerima aduan penduduk apabila struktur rumah mereka dirobohkan oleh kontraktor pemaju sebaik sahaja mendapat arahan Mahkamah.

Serentak dengan itu, Masiung mengarahkan pemaju memberi tempoh dua bulan kepada penghuni setinggan bagi memberi kelonggaran kepada mereka mencari tempat tinggal baharu dan mengutip semula bahan binaan rumah yang telah didirikan.

Beliau menolak cadangan kontraktor pemaju memberikan tempoh singkat hanya dua minggu bagi penghuni mengosongkan kawasan tersebut sebaliknya bertegas agar warga setinggan itu diberi ruang sehingga 31 Disember depan.

Beliau berang dengan tindakan pemaju merobohkan sebahagian rumah-rumah setinggan itu menggunakan jentera berat setelah penghuninya gagal mengosongkan tapak berkenaan setelah diberi notis dalam tempoh singkat.

LPPB mengenal pasti lebih 20 buah rumah menceroboh di kawasan tapak pembinaan komersial dan perumahan itu sejak beberapa tahun lalu.

“Kita harus ada perikemanusiaan, kerana penghuni setinggan terbabit kebanyakan penduduk tempatan berpendapatan rendah yang datang daripada pelbagai daerah di Sabah.

“Tindakan tegas mengarahkan warga setinggan berpindah merupakan isu kemanusiaan. Kita perlu ada rasa simpati walaupun langkah mereka menyalahi undang -undang.

“Meskipun ia adalah arahan Mahkamah supaya penduduk setinggan berpindah serta-merta, namun saya bertegas agar mereka diberi lanjutan masa dua bulan lagi sehingga hujung tahun ini berakhir 31 Disember,” katanya.

Bulan lalu kontraktor pemaju memperolehi perintah Mahkamah untuk merobohkan rumah penduduk setinggan di tapak projek tersebut kerana keengganan mereka berpindah dari penempatan itu setelah diberi notis.

Syarikat pemaju tempatan yang membangunkan kawasan tersebut memperolehi hak milik tanah lebih 100 ekar hasil usahasama dengan LPPB sejak lebih 20 tahun lalu.

Kelmarin Masiung diiringi Pengurus Besar Rosemary Ahping melawat dan menemui beberapa penduduk setinggan di Jalan Dato itu sambil menerangkan kepada mereka tentang rancangan projek yang bakal dibangunkan di kawasan itu.

Rata-rata penghuni yang dilawati memahami proses perundangan melibatkan tapak komersial yang mereka duduki dan bersedia memberi kerjasama sebaik saja Masiung memberi jaminan untuk memberi kelonggaran penghuni berpindah dalam masa dua bulan.

Kredit foto: Sahabat DMB

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top