Penasihat Kanan PM: Saya Pelawa Nurul Izzah,Tiada Elaun – Anwar

DSAI-1.jpg

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menjawab pertanyaan Pengamal Media pada sidang media selepas merasmikan Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tambun, di Meru pada Ahad. - Foto BERNAMA

Kongsi Bersama

TAMBUN: Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan bahawa pelantikan anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, tidak melibatkan bayaran elaun.

Menurut Perdana Menteri, beliau sendiri mempelawa Nurul Izzah untuk membantunya sebagai penasihat.

“Memang saya minta dia, pelawa dia untuk membantu saya sebagai penasihat di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan. Tetapi saya tidak membayar apa-apa elaun kepada dia,” jelasnya.

Beliau ditemui selepas merasmikan Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tambun di Meru Raya, Ipoh, pada Ahad.

Anwar mengulas ciapan Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang seolah-olah menyindir mengenai pelantikan itu kerana Nurul Izzah berkelulusan kejuruteraan elektrik.

Mengulas berkenaan pertikaian pelantikan itu, Perdana Menteri menjelaskan bahawa anaknya itu juga mempunyai kelulusan dalam bidang dasar awam yang berkaitan politik, ekonomi dan sosial dari Universiti John Hopkins, Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, ujarnya, soal pelantikan itu tidak semestinya mengikut kelulusan masing-masing.

Beliau memberi contoh, beliau sendiri yang tiada kelulusan berkaitan tetapi pernah menjadi Menteri Kewangan selama lapan tahun.

Malah, tambahnya, pelantikan menteri-menteri dari Perikatan Nasional (PN) seperti dari Bersatu dan Pas juga tidak mengikut kelulusan masing-masing.-AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top