Penamatan subsidi ayam: Tiada kenaikan harga di Sabah pada hari pertama

georgie.jpg

Georgie Abas

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Harga ayam di Sabah masih sama pada hari pertama selepas subsidi dan kawalan harga bagi barangan itu dihentikan.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Sabah, Georgie Abas, berkata walaupun subsidi harga ayam telah dihapuskan mulai Rabu (semalam), KPDN Sabah akan terus memantau harga barangan di bawah Kawalan Harga dan Akta Antipencatutan 2011.

“Ini bagi memastikan peniaga tidak mengaut keuntungan tidak munasabah dan memanipulasi harga ayam di pasaran,” katanya dalam satu kenyataan selepas meninjau harga ayam di beberapa kawasan sekitar bandar raya ini semalam.

Beliau berkata selain harga yang dikekalkan, bekalan ayam juga mencukupi dan tidak menyebabkan sebarang bentuk pembelian panik.

“Pegawai kami akan melakukan pemeriksaan mengejut secara berkala untuk memastikan penjualan semua stok makanan, keperluan dan barangan terkawal lain mengikut undang-undang sedia ada,” kata Abas.

Untuk rekod, KPDN Sabah telah menjalankan 68,400 pemeriksaan ke atas premis di seluruh negeri antara Januari dan 31 Okt tahun ini.

Daripada jumlah itu, 1,162 kes direkodkan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011, Akta Timbang dan Sukat Metrik 1972 dan Akta Kawalan Bekalan 1961 dengan jumlah kompaun RM189,450 dikeluarkan, kata Abas.

Beliau berkata jumlah rampasan berjumlah lebih RM5.6 juta dan denda RM123,000 telah dikeluarkan.

Abas berkata pegawai KPDN akan sentiasa berjaga-jaga jika disyaki melakukan salah laku di bawah undang-undang.

Beliau turut menggesa orang ramai supaya menyalurkan maklumat mengenai salah laku yang disyaki atau membuat pertanyaan melalui WhatsApp di talian 019-279 4317 atau 019-848 8000; hubungi portal aduan di e-aduan.kpdn.gov.my; Pusat Panggilan di 1-800-886-800; atau hantar e-mel ke e-aduan@kpdn.gov.my; Ez ADU KPDN; hubungi Pusat Arahan Penguatkuasaan (ECC) 03-8882 6088/6245; atau menghubungi ke pejabat KPDN yang berhampiran.

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top