Penamaan Calon PRN Sabah Sepintas Lalu

PRNsabah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ada banyak juga kejutan dalam pengumuman-pengumuman yang dibuat oleh pihak-pihak yang akan bertanding dalam pilihan raya negeri (PRN) Sabah pada 26 September nanti.

Berdasarkan kepada nama-nama calon yang diumumkan semalam, Perikatan Nasional (PN) dan rakan sekutunya Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) dijangka akan bertembung antara satu sama lain di sekurang-kurangnya 11 kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

Kerusi-kerusi terbabit adalah Bengkoka (UMNO/PBS), Telupid (UMNO/ PBS), Matunggong (PBS/PBRS), Kadamaian (PBS/PBRS), Tandek (PBS/PBRS), Tulid (PN/PBRS), Sook (PN/PBRS), Kapayan (MCA/PBS), Karamunting (MCA/PBS), Paginatan (UMNO/PN) dan Tanjung Aru (UMNO/PBS).

Secara keseluruhannya, PN yang terdiri daripada Bersatu, STAR dan SAPP, akan bertanding 29 kerusi, PBS 15 kerusi, manakala BN yang terdiri daripada UMNO, MCA dan PBRS pula 40 kerusi.

Satu lagi kejutan besar ialah apabila nama bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman tidak muncul dalam senarai calon PN setelah diberitahu lebih awal oleh BN bahawa beliau tidak dicalonkan oleh gabungan itu.

Jadi, persoalannya tiket apa yang akan ditandingi oleh bekas ADUN Sungai Sibuga itu yang beberapa hari lalu menyatakan niatnya untuk bertanding di DUN Sungai Manila.

Mengenai kemungkinan BN dan PN saling berhadapan di Tulid, Sook dan Paginatan, Ketua Bersatu Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor mengatakan parti itu akan berusaha untuk mengelakkan pertembungan ini dan masih mempunyai masa untuk menyelesaikannya.

Beliau kelihatan terkejut ketika ditanya oleh wartawan tentang kemungkinan pertembungan ini ketika mengumumkan 29 kerusi yang akan ditandingi oleh PN.

Hari penamaan calon adalah esok, 12 September dan pengundian diadakan pada 26 September.

Bersatu, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Progresif Sabah (SAPP) adalah parti komponen dalam PN dan mereka akan bertanding di bawah logo PN sementara parti-parti BN akan menggunakan simbol dacing BN.

“Seharusnya tidak ada pertembungan (BN-PN) kerana kami mahu menang (pilihan raya Sabah); kita akan melihat perkara ini. Hari penamaan calon adalah Sabtu; kami akan berusaha melakukan yang terbaik untuk semua, ”kata Hajiji selepas pengumuman semalam.

Sementara itu Warisan Plus akan bertarung dengan tiga logo – Warisan, DAP dan Amanah memakai logo Warisan, sementara sekutu mereka PKR dan UPKO akan menggunakan simbol parti masing-masing.

Setakat pagi ini PKR belum menamakan calon-calonnya dan akar umbi parti itu nampaknya masih tidak begitu gembira kerana hanya diperuntukkan tujuh kerusi, kurang satu kerusi berbanding PRU ke-13.

Ketua Menteri dan Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal akan mempertahankan kerusi Senallang yang dimenanginya pada PRU14 sementara Pengerusi UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, Ahli Parlimen Kinabatangan, akan bertanding di Lamag, yang berada dalam kawasan parlimen.

Hajiji dan presiden STAR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan masing-masing akan mempertahankan kerusi Sulaman dan Tambunan.

Sementara itu, mantan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Darell Leiking, MP Penampang, dan mantan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Mohamaddin Ketapi, MP Silam, telah dicalonkan oleh Warisan untuk bertanding di Moyog dan Segama.

Turut menarik perhatian ialah kembalinya ke gelanggang bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Tun Said yang dipilih oleh BN untuk bertanding di kerusi tradisi UMNO, Usukan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top