Pemuzik China Berminat Adakan Pesta Muzik Antarabangsa Di Sabah

joniston-pemuzik-china.jpg

Bangkuai (tiga dari kanan) dan timbalan ketua pegawai eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah Tay Shu Lan (dua dari kiri) diberi taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pemuzik Antarabangsa Hong Kong Jye Lee mengenai persatuan itu.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebuah kumpulan muzik dari China berminat untuk bekerjasama dengan Sabah mengadakan festival muzik antarabangsa di negeri ini.

Perkara itu disampaikan oleh Persatuan Pemuzik Antarabangsa Hong Kong kepada Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Sabah Datuk Joniston Bangkuai semasa kunjungan hormat baru-baru ini.

Ketua pegawai eksekutifnya Jye Lee mencadangkan Festival Muzik Antarabangsa Sabah Borneo yang menampilkan pertandingan, forum dan kelas induk, antara lain, dipentaskan di Negeri Di Bawah Bayu.

Kumpulan itu telah melawat Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah untuk menilai kesesuaian tempat itu untuk acara tersebut.

Persatuan Pemuzik Antarabangsa Hong Kong ialah organisasi profesional yang mempromosikan seni muzik di seluruh dunia.

Persatuan itu mempunyai jangkauan global dan telah terlibat dalam lebih daripada 600 acara muzik di seluruh dunia.

“Kami menyasarkan untuk menawarkan pentas antarabangsa untuk semua pemuzik, dan kami percaya Festival Muzik Antarabangsa Sabah Borneo berpotensi menarik kira-kira 10,000 peserta, termasuk ahli keluarga,” katanya.

Sementara itu Joniston yang juga Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah berkata Sabah sedang mengkaji untuk menganjurkan lebih banyak acara antarabangsa dengan harapan dapat menarik lebih ramai pelancong dan menarik pelaburan ekonomi, yang kedua-duanya akan memberi manfaat kepada negeri ini dan rakyatnya.

“Ini adalah idea yang sangat baik kerana kami mahu menganjurkan acara tempatan.

“Saya dapat melihat kemungkinan bekerjasama, dan memandangkan hubungan dan prestasi global persatuan itu, Sabah boleh memanfaatkan rangkaian ini.

“Sudah tiba masanya Sabah mengadakan festival muziknya sendiri, dan saya yakin kita boleh menarik pemuzik untuk melawat, menemui dan mendapatkan inspirasi daripada kekayaan budaya dan landskap negeri kita,” katanya.

Bangkuai menambah, Lembaga Pelancongan Sabah berminat untuk memahami apa yang ditawarkan persatuan itu dan mencadangkan kumpulan itu menyediakan kertas cadangan.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top