Pemuda UPKO Gesa Kerajaan GRS Tunai Janji Usir PTI

PTI.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemuda Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) mendesak kerajaan negeri agar lebih tegas, ikhlas dan berani menangani isu pendatang tanpa izin atau ‘kumpit-kumpit’ di negeri ini.

Ketuanya, Felix Joseph Saang, mengatakan bahawa ini adalah salah satu janji utama Gabungan Rakyat Sabah (GRS) semasa pilihan raya negeri yang diadakan tahun lalu.

“Sayangnya, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Masih belum ada jalan penyelesaian yang jelas untuk menyelesaikan masalah pendatang tanpa izin di Sabah, ”katanya dalam satu kenyataan pada hari Selasa.

Felix Joseph Saang

Felix merujuk kepada penangkapan lapan pengawal keselamatan Filipina baru-baru ini, yang menggunakan kad pengenalan palsu.

Selain penerbitan dokumen IMM13, Felix berkata bahawa beberapa pendatang tanpa izin telah mendapatkan kad pengenalan palsu dari beberapa ejen di Sabah.

“Perkara ini sangat membimbangkan rakyat Sabah. Oleh itu, rakyat berhak untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku dan apa usaha yang diambil oleh kerajaan untuk menyelesaikan masalah ini, ”katanya.

Laporan berita terkini menyatakan bahawa lapan warga Filipina, berusia antara 23 dan 58 tahun, telah ditangkap semasa operasi baru-baru ini di Stadium Merdeka di Kuala Lumpur.

Siasatan lanjut menunjukkan bahawa lapan individu tersebut telah memperoleh kad pengenalan palsu mereka dari ejen di Sabah. Ini membolehkan mereka datang ke Semenanjung untuk bekerja sebagai pengawal keselamatan.

Felix, yang juga ketua UPKO Beluran menegaskan bahawa tindakan tegas mesti diambil terhadap ejen yang tidak bertanggungjawab ini.

“Kami berharap janji GRS untuk mengusir ‘kumpit-kumpit’ atau pendatang tanpa izin ini akan dipenuhi secepat mungkin,” katanya. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top