Pemimpin DAP ‘Hilang’ Ketika Majlis Pengumuman Calon PH

dsai-mat-sabu.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: DAP “tidak gembira” dengan tindakan PKR dan Amanah menerima dua bekas ahli Umno, menyebabkan pemimpin parti itu tidak hadir pada pengumuman calon pilihan raya negeri (PRN) Melaka, semalam.

“Bagaimana kami hendak hadir sedangkan mereka (PKR dan Amanah) menerima mereka berdua? Ada rasa tidak gembira dengan keputusan parti itu. Sebab itu kami tidak hadir,” kata pemimpin DAP yang enggan dinamakan itu kepada FMT.

Sumber itu merujuk kepada pengumuman Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim bahawa dua bekas ADUN Umno, Idris Haron dan Nor Azman Hassan akan bertanding di DUN Asahan serta Pantai Kundor, menggunakan logo PH.

Majlis pengumuman calon itu hanya dihadiri Anwar yang juga Presiden PKR dan rakan sejawatannya dari Amanah, Mohamad Sabu. Kelibat pemimpin DAP langsung tidak kelihatan.

Pemimpin DAP lantang menentang penerimaan Idris, Nor Azman dan dua ADUN lain iaitu Noor Effandi Ahmad dan Norhizam Hassan Baktee yang mencetuskan kejatuhan kerajaan negeri Melaka.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebelum ini berkata parti itu menentang penerimaan mana-mana empat bekas ADUN berkenaan sebagai calon PH. Beliau bagaimanapun membayangkan bahawa kesepakatan dalam gabungan itu mampu mengatasi segalanya.

“Malangnya, DAP sebelum ini telah kalah dari segi undian oleh PKR dan Amanah. Oleh itu, kami terpaksa mematuhi keputusan majoriti demi perpaduan pakatan.

“Bagaimanapun, ini tidak bermakna keputusan majoriti yang dibuat sebelum ini adalah betul,” katanya dalam satu kenyataan awal minggu ini. – FMT


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top