Pemimpin Adat Diseru Beri Khidmat Terbaik Kepada Masyarakat

jahid.jpg
Kongsi Bersama

TAMPARULI: Pemimpin adat diseru memberi khidmat terbaik kepada masyarakat, dengan menggunakan kebijaksanaan serta keberanian dalam menjalankan tanggungjawab yang diberi.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim berkata, hal-hal berkaitan agama, budaya dan adat-istiadat memerlukan kesabaran dalam mendepani cabaran menguruskan pelbagai tuntutan masyarakat masa kini.

Justeru, selain menuntut kemahiran dalam pengurusan adat, tingkah laku dan peradaban mereka juga perlu dijaga bagi memberi contoh yang baik kepada masyarakat.

“Saya bersama kepimpinan tertinggi di peringkat daerah telah meletakkan kepercayaan kepada ketiga-tiga mereka untuk berkhidmat kepada masyarakat, dan berharap semoga para pemimpin ini dapat menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan kepada tiga orang pemegang adat di kawasan Tamparuli, kelmarin.

Turut hadir Penolong Pegawai Daerah (ADO) Kecil Tamparuli, Herman Tunggiging, Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Tamparuli, Madin Anak, Setiausaha Politik Kepada Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Jilias Lintar, kakitangan Pejabat Daerah Kecil Tamparuli, kakitangan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Tamparuli, dan kakitangan Pejabat Menteri Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah (KPLBS).

Jahid, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tamparuli, berkata, ketua adat berperanan menyelesaikan pelbagai perkara termasuk hal berkaitan tanah adat, dokumen pengenalan peribadi, tradisi dan kebajikan rakyat.

Katanya, semua ketua adat harus memastikan usaha ke arah mengekalkan warisan, budaya dan adat istiadat kaum yang dimiliki mereka untuk diwarisi generasi seterusnya.

“Kepada para pemimpin lain, dekati dan bimbinglah mereka, demi memperkasa dan memartabatkan lagi institusi Mahkamah Anak Negeri (MAN) di Tamparuli,” katanya.

Terdahulu, Penolong Pegawai Daerah Kecil (ADO) Tamparuli, Herman Tunggiging, berkata, sekiranya ada kemusykilan mengenai tugasan dan tanggungjawab mereka, boleh terus berhubung dengan beliau.

Tiga yang dilantik ialah Wakil Ketua Anak Negeri (WKAN) Tamparuli, Walton Sodundu, KK Sikin Penimbang (Kampung Kapa), dan KK Paranting Lipayan (Kampung Loputung). –Jesselton Times

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top