Pembangunan Negara Harus Seimbang – Shafie

shafie-2.jpg

Shafie berucap pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri dan sambutan Kaamatan Warisan.

Kongsi Bersama

SIPITANG: Pembangunan di Semenanjung Malaysia dan Sabah perlu seimbang supaya rakyat negeri ini dapat menikmati kemudahan asas yang lebih baik, kata Presiden Warisan Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal.

“Sabah juga di Malaysia. Negeri ini juga harus mempunyai infrastruktur yang mantap, bukan sahaja di Semenanjung.

“Pembangunan perlu seimbang, perlu diingat bahawa hasil minyak petroleum kebanyakannya daripada Sabah,” katanya dalam ucapan pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri dan sambutan Kaamatan Warisan bagi kawasan Parlimen Sipitang pada Jumaat.

Shafie yang juga bekas Ketua Menteri Sabah berkata pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi dan gabungan dalam kerajaan pusat semakin berpecah belah.

Beliau berkata Warisan sebagai parti berbilang kaum mahu menyatupadukan rakyat di seluruh negara khususnya di Sabah.

“Hanya rakyat yang boleh menentukan nasib negara dan negeri.

“Jelas sekali nampaknya mereka kini berpecah, tidak dapat berbuat apa-apa kerana gabungan mereka kini goyah.

“Dalam pilihan raya umum akan datang, pastikan suara Sabah sekuat Sarawak. Pastikan Warisan dapat mengekalkan semua kerusi parlimen dan DUN,” katanya.

Shafie menambah semasa Warisan menjadi kerajaan negeri, ia mewujudkan Kementerian Pendidikan, Undang-undang dan Kesihatan untuk melihat kebajikan rakyat Sabah.

Katanya, perancangan jangka panjang yang baik diperlukan demi kesejahteraan rakyat Sabah dan Malaysia secara keseluruhannya.

Menurutnya, projek bernilai berbilion ringgit tidak wajar diumumkan apabila tiada bajet yang mencukupi untuk menyiapkannya.

“Jalan raya yang teruk, masalah bekalan air, sekolah usang dan hospital yang terjejas akibat gangguan bekalan elektrik.

“Hospital besar diumumkan tetapi tiada pakar perubatan yang mencukupi, jadi kita perlu mengutamakan keperluan yang mendesak terlebih dahulu,” katanya.

Shafie juga berkata sentimen perkauman atau agama tidak boleh digunakan untuk mengejar kepentingan peribadi.

“Jangan hanya mengejar kedudukan kerana tiada apa yang kekal di dunia ini,” katanya.

Shafie berkata semua pihak termasuk pemimpin perlu bekerja keras dan memastikan rakyat berbilang kaum di Sabah dijadikan contoh di Malaysia.

“Kini negara berdepan krisis di mana harga barang meningkat, nilai mata wang negara jatuh, pengangguran dalam kalangan belia dan lain-lain lagi.

“Masalah bekalan ayam di Malaysia tidak selesai, jadi tidak salah untuk memansuhkan permit (AP) yang diluluskan tetapi penyelesaian lebih awal diperlukan.

“Perkara ini diumumkan sebelum ada jalan penyelesaian. Bekalan ayam di Malaysia melebihi permintaan di pasaran. Masalahnya ialah orang tengah dan pengurusan seperti kos pengangkutan dan sebagainya,” katanya.

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top