Pembangunan Bandar-Bandar Baharu Sempadan: Perkukuhkan Keselamatan, Tingkatkan Kemudahan Asas – ADUN Sebatik

Hassan-Gani-Sebatik.jpg
Kongsi Bersama

KALABAKAN: Pembangunan di bandar sempadan baharu Sebatik, Tawau, dan Serudong, Kalabakan, di sini, yang merupakan pintu masuk dari Kalimantan, Indonesia, perlu menekankan pengukuhan keselamatan dan pembangunan infrastruktur asas.

Adun Sebatik Hassan A Gani Pg Amir (gambar) berkata dua perkara itu perlu dilaksanakan selari dengan cadangan pembangunan bandar sempadan.

“Aspek keselamatan itu perlu kerana hanya terdapat dua pusat pemeriksaan keselamatan di kawasan sempadan iaitu dari Kampung Sungai Melayu, Sebatik hingga Serudong, Kalabakan berbanding lapan pusat pemeriksaan keselamatan di Kalimantan, Indonesia.

“Apa yang saya bimbang, di kawasan saya terdapat 29 lorong tikus dikenal pasti oleh Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) yang digunakan oleh pendatang tanpa izin dan penyeludup,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau kawasan sempadan Serudong dan Simanggaris, Indonesia, bersama Pengerusi Lembaga Perumahan dan Pembangunan (LPPB) Datuk Masiung Banah, di sini, Sabtu.

Selasa lalu (9 Nov), Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata Lembaga Kemajuan Wilayah (RDA) akan ditubuhkan untuk menguruskan bandar sempadan baharu di Serudong, Kalabakan, yang akan menjadi salah satu daripada empat pintu masuk dari Kalimantan, Indonesia ke Sabah. .

Tiga lagi di Long Pasia, Pagalungan dan Sebatik.

Hassan berkata, Kerajaan juga perlu memastikan pembangunan infrastruktur asas, iaitu jalan raya, bekalan air dan elektrik, sebelum bandar sempadan itu dibangunkan kerana penyediaan kemudahan asas mencerminkan imej negara.

“Bagaimana kita boleh membangunkan kawasan sempadan tanpa kemudahan asas yang baik disediakan lebih awal…sedangkan hampir 1,000 kilometer jalan raya di Kalimantan telah disiapkan sebagai persediaan untuk pemindahan ibu negara Indonesia ke wilayah itu pada 2024,” tambahnya.

Sementara itu, Masiung berkata LPPB bersedia membantu RDA dalam membangunkan empat bandar sempadan baharu membabitkan Long Pasia, Pagalungan, Sebatik dan Serudong di Sabah.

Beliau berkata pembangunan sesebuah negeri bermula dengan pembangunan infrastruktur asas dan untuk itu diharap Kerajaan Persekutuan dapat memberikan bantuan yang sewajarnya kepada Sabah.

Mengenai lawatannya ke sempadan Serudong-Simanggaris, Masiung berkata beliau kecewa dengan keadaan jalan di sana berbanding di sebelah Indonesia.

“Jalan (sebelah Indonesia) cantik, asfalt, tapi kami di Serudong, kalau tak guna kenderaan pacuan empat roda, tak boleh sampai ke sempadan,” tambahnya.

Sementara itu, katanya, 420 ekar tanah di kawasan Kampung Sungai Melayu di Sebatik yang bersempadan dengan Indonesia akan dibangunkan secara berperingkat berkonsepkan bandar pelancongan membabitkan pembinaan pusat komersial, hotel, padang golf dan perumahan.

“Kita cuma berharap pelabur atau pemaju sama ada tempatan atau asing tampil membantu LPPB membangunkan kampung,

“LPPB memperuntukkan RM3 juta untuk pembangunan infrastruktur yang bermula tahun ini,” katanya sambil menambah Kampung Mentadak di Sebatik dekat Nunukan, Indonesia berpotensi untuk dibangunkan sebagai kawasan pelancongan. – Daily Express

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top