Pemandu ‘Cabut’ Tinggalkan Rokok Seludup RM1 Juta Dalam Lori

rokok-seludup.jpg

Rokok seludup yang dirampas diserahkan ke IPD Tawau untuk tindakan lanjut. (Gambar Facebook)

Kongsi Bersama

TAWAU: Pasukan Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (ATB 2) menggagalkan cubaan menyeludup masuk 8,650 karton rokok tidak bercukai bernilai RM1.038 juta dari Indonesia menerusi rondaan Op Benteng Bersama di Batu 3 di sini, awal pagi semalam.

Komander ATB 2 Briged Jeneral Abdul Karim Ahmad berkata kejayaan itu selepas radar Stesen Pengawasan Pesisir Pantai (CSS) terlebih dulu mengesan pergerakan empat bot laju yang mencurigakan dari arah Pulau Sebatik menuju ke Batu 3 pada 3.05 pagi.

Berikutan itu, katanya Pasukan Tindak Balas Pantas (QRF) yang sedang melaksanakan rondaan operasi diarah melakukan tinjauan ke lokasi berkenaan, sebelum mengesan sebuah lori muatan satu tan dalam keadaan mencurigakan pada 4 pagi.

“Pemeriksaan awal terhadap lori itu yang ditinggalkan selepas menyedari kehadiran pasukan keselamatan, menemukan 8,560 rokok seludup,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Karim berkata pihaknya percaya kegiatan itu melibatkan sindiket warga tempatan dan asing bagi tujuan perniagaan rokok seludup di pasaran gelap sekitar Tawau.

“Semua barang rampasan termasuk lori yang dianggarkan bernilai RM40,000 diserahkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau untuk tindakan lanjut,” katanya lagi.

Sementara itu, menurutnya ATB 2 melaksanakan pelbagai cara termasuk menggabungkan semua aset dan elemen pengawasan secara terkoordinasi bagi menjamin keselamatan perairan di pantai timur Sabah. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top