Pelanggan Berbaris Panjang Menunggu Giliran, Bank Diminta Perbaiki Layanan

Sandakan.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Presiden Persatuan India Sandakan (SIA) Taren Sunil Manoharan meminta pihak pengurusan Maybank Prima Square di sini untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka.

“Saya terkejut melihat kelemahan sistem dan layanan buruk untuk pelanggan yang berbaris di luar bank,” kata Taren ketika dia tiba di bank untuk membuat janji temu yang berjaya dilakukannya dalam talian 15 hari yang lalu.

Walaupun mengakui bahawa agak sukar untuk mengawal sepenuhnya jumlah pelanggan yang menunggu giliran untuk melakukan urusan perbankan mereka, Taren mencadangkan agar perkhidmatan pelanggan Maybank harus mengambil inisiatif sekurang-kurangnya dengan meletakkan kerusi untuk pelanggan mereka duduk dan menunggu dengan selesa.

“Apa yang berlaku jelas tidak memberikan gambaran yang elok apabila kita melihat pelanggar duduk di jalan di luar bank sambil menunggu dalam barisan,” katanya.

Taren berkata, dia menyedari sepenuhnya bahawa adalah memerlukan masa untuk kakitangan bank memastikan pelaksanaan pelbagai SOP seperti mengambil suhu dan menyediakan pembersih tangan untuk setiap pelanggan, kerana ia boleh menyebabkan barisan yang panjang.

Namun, katanya, bank sekurang-kurangnya boleh menyediakan kerusi untuk pelanggan bagi mengelakkan keadaan yang tidak menyenangkan apabila mereka duduk di laluan pejalan kaki.

“Beberapa pihak dan bank lain telah menyediakan kerusi untuk pelanggan mereka dan saya harap Maybank Prima Square akan melakukan hal yang sama,” kata Taren.

Dia mengaku bahawa kerana dia telah membuat janji dengan bank, dia tidak tertakluk dengan pengaturan untuk beratur. Namun, dia merasakan perlu menyuarakan kekecewaannya apabila melihat pelanggan bank itu mengalami ketidakselesaan itu sementara menunggu giliran mereka untuk berurusan.

“Saya berharap pihak bank berkenaan akan memberi perhatian terhadap perkara ini dan melakukan yang sewajarnya,” katanya. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top