Pelancongan Seni Bina Berpotensi Tarik Pelancong Ke Sabah

Joniston.jpg

Joniston mendengar taklimat oleh Timbalan Pengarah Muzium Negeri Terengganu Fauzi Muda (dua, kiri) mengenai sejarah muzium dan reka bentuk seni binanya. Turut kelihatan Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Sr. Mohd Yusrie Abdullah (kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif STB Noredah Othman (dua, kanan).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemain industri pelancongan di negeri ini harus menjadikan pelancongan seni bina sebagai produk baharu untuk Sabah yang kaya dengan unsur budaya, kata Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai.

Beliau berkata pelancongan seni bina berpotensi melonjakkan kegemilangan negeri dan industri pelancongan secara amnya.

“Elemen budaya Sabah adalah pelbagai dan berperanan dalam reka bentuk seni bina.

“Dengan lebih 40 etnik kita kaya dengan pelbagai unsur budaya. Kita harus menyerlahkan dan menampilkan elemen-elemen ini dalam seni bina luaran dan dalaman kita untuk melengkapkan lagi Sabah sebagai destinasi pelancongan eko-budaya,” katanya selepas melawat Terengganu baru-baru ini.

Bangkuai mengetuai delegasi pengarah dan kakitangan pengurusan Lembaga Pelancongan Sabah (STB) dalam lawatan tiga hari yang berakhir kelmarin (Rabu).

Beliau berkata dalam lawatan itu beliau melihat bahawa struktur direka bentuk untuk membangkitkan gaya rumah tradisional tempatan.

“Sabah harus mengambil inspirasi daripada Terengganu, yang telah dikenali dalam pelancongan seni bina,” katanya.

Tambah Bangkuai, lawatan itu memberi peluang kepada STB untuk melihat bagaimana negeri-negeri lain berkembang maju dalam perniagaan pelancongan.

“Ia telah memberikan kami idea bagaimana untuk mencapai perkara yang sama di Sabah.

“Kami juga mengadakan mesyuarat mengenai cara mempromosi Sabah dan meningkatkan kedatangan pelancong,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pelancongan Terengganu Fadli Yusof Zakaria berharap kedua-dua negeri dapat bertukar-tukar idea dengan lebih kerap bagi mempromosikan lagi industri itu.

“Kami melihat STB sangat kreatif dalam mempromosikan pelancongan, khususnya dalam usahanya melibatkan dan memartabatkan masyarakat luar bandar melalui industri ini,” katanya.

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top