Peguam di Sabah digesa pertimbang khidmat percuma kepada yang tidak mampu

hajiji2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Peguam di Sabah harus mempertimbangkan untuk menawarkan perkhidmatan guaman secara percuma (pro bono) kepada mereka yang tidak mampu mendapatkan nasihat dan perwakilan guaman, kata Datuk Seri Hajiji Noor.

Ketua Menteri berkata kerja undang-undang secara pro bono adalah tanggungjawab sosial dan firma guaman boleh menggerakkan projek pro bono dalam model perniagaan mereka untuk memberi kembali kepada masyarakat dan mempromosikan reputasi positif.

“Ia adalah langkah yang mulia, tanggungjawab kepada komuniti dan sesuatu yang boleh anda semua banggakan,” katanya sambil menambah bahawa mendapatkan keadilan adalah untuk semua orang.

Beliau berkata beliau berharap Persatuan Undang-undang Sabah (SLS) akan meneruskan dan meluaskan perkhidmatan kepada mereka yang tidak diwakili di Sabah.

Hajiji berkata demikian pada Malam Gala sulung Persatuan Undang-undang Sabah (SLS) di Magellan Sutera pada Sabtu.

Ucapan beliau disampaikan oleh Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Christina Liew.

SLS, katanya, merangkumi profesionalisme, diamanahkan dengan tanggungjawab penting untuk mengawal selia pengamal undang-undang di Sabah.

“SLS memainkan peranan penting dalam menegakkan kedaulatan undang-undang, asas yang menjadi tumpuan mana-mana masyarakat yang adil dan saksama.

“Saya ingin melihat Persatuan Undang-undang Sabah terus cemerlang dan menjadi simbol keunggulan undang-undang, menetapkan standard yang tinggi untuk peguam di rantau ini.

“Untuk mencapai matlamat ini, adalah penting bagi SLS untuk kekal selaras dengan amalan moden dan menerima inovasi sepenuhnya,” katanya.

Namun begitu, Hajiji berkata bahawa sebagai penjaga keadilan, SLS mesti meluaskan pengaruhnya di luar bilik mahkamah dan menerima sepenuhnya peranannya sebagai pemangkin kepada transformasi masyarakat yang positif.

Beliau berkata kerajaan negeri menghargai perkongsian penting dengan Persatuan Undang-undang Sabah, antaranya penubuhan Pusat Timbang Tara dan Pengantaraan Antarabangsa Borneo (BICAM), yang dilancarkan pada Julai tahun ini.

“Kami berbangga dalam menyokong pembiayaan awal pencapaian penting ini dalam perjalanan kami ke arah kecemerlangan dalam perkhidmatan profesional dan promosi penyelesaian pertikaian alternatif (ADR) bukan sahaja di Borneo tetapi juga wilayah Nusantara dan BIMP-EAGA yang lebih luas,” kata Hajiji.

Beliau berkata kerajaan negeri juga menghargai sumbangan tidak ternilai persatuan itu dalam membentuk undang-undang yang memberi kesan kepada Sabah dan penglibatan aktif mereka dalam perundingan pihak berkepentingan dalam memastikan rangka kerja perundangan sejajar dengan aspirasi dan keperluan Sabah.

“Kami juga mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh Persatuan Undang-undang Sabah dalam mempromosikan Pelaburan Langsung Asing (FDI) melalui lawatan undang-undang ke negara lain,” katanya.

“Usaha anda dalam mewujudkan hubungan dan memupuk perkongsian antarabangsa adalah penting dalam menarik pelaburan yang memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang untuk rakyat negeri ini,” tambah beliau.

Ketua Menteri juga gembira mengetahui rancangan berterusan SLS untuk menjadi tuan rumah persidangan undang-undang antarabangsa di Sabah.

Beliau berkata persidangan seumpama itu akan menjadi platform untuk pembangunan modal insan negeri di samping menawarkan peluang kepada pengamal undang-undang dan cendekiawan tempatan untuk melibatkan diri dengan pemimpin global, mendapatkan pandangan tentang amalan undang-undang yang canggih, serta meluaskan lagi jangkauan pengalaman dan pengetahuan mereka.

“Secara bersama kita boleh meletakkan Sabah di peta sebagai destinasi utama untuk wacana undang-undang, memperkayakan modal insan kita, dan mengukuhkan lagi kedudukan kita sebagai wilayah yang berkembang maju,” kata Hajiji.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top