PBS Tubuh 3 Jawatankuasa Baharu Untuk Perkasakan Lagi Parti

PBS-1.jpg
Kongsi Bersama

PENAMPANG: Parti Bersatu Sabah (PBS) membentuk tiga jawatankuasa pada Jumaat untuk memperkasakan lagi parti itu, serta ahlinya.

Presiden Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata Jawatankuasa Disiplin, Pelaburan, Latihan dan Pembangunan Kemahiran yang ditubuhkan itu akan dapat menangani dan mencari penyelesaian kepada isu yang melibatkan PBS dan ahli.

“Kami mengamalkan demokrasi, terbuka dan memberi keadilan kepada semua orang, justeru kami tubuhkan Jawatankuasa Disiplin, manakala Jawatankuasa Pelaburan akan mencari cara untuk mencari sumber kewangan, termasuk mempromosikan sektor perniagaan koperasi, yang akan memberi manfaat kepada PBS dan ahlinya.

“Selain itu, selaras dengan misi kami untuk menyegarkan dan meremajakan parti, satu Jawatankuasa Latihan dan Pembangunan Kemahiran akan ditubuhkan, menyasarkan generasi muda dan kumpulan profesional untuk memastikan mereka melanggan visi serta menyertai perjuangan kami untuk menegakkan dan memartabatkan perjuangan teras PBS,” katanya semasa mesyuarat dan majlis angkat sumpah Majlis Tertinggi PBS di ibu pejabatnya di Donggongon di sini pada Jumaat.

Ongkili menyifatkan barisan baharu itu sebagai segar, dengan separuh daripada mereka adalah muka baharu berumur 50 tahun ke bawah, sambil menambah: “Dengan itu membebaskan kami daripada stigma parti politik orang lama.”

Beliau percaya gabungan barisan itu, yang telah menunjukkan bakat kepimpinan yang menjanjikanakan dapat menyuntik idea baharu dan membantu PBS mencapai tahap yang lebih tinggi.

Ongkili, yang dalam penggal kedua sebagai presiden parti menyaksikan majlis angkat sumpah barisan baharu yang diketuai oleh tiga timbalan presiden – Timbalan Ketua Menteri dan Adun Kundasang Datuk Dr Joachim Gunsalam bagi kuota Bumiputera Bukan Islam, Pembangunan Luar Bandar Menteri dan Adun Tamparuli Datuk Jahid Jahim (Bumiputera Islam) dan Datuk Seri Dr Yee Moh Chai (Cina).

Bekas timbalan presiden PBS Datuk Seri Radin Malleh dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Penasihat Perdana parti.

Mengucapkan tahniah kepada pasukan baharunya, Ongkili turut mengumumkan nama untuk baki jawatan.

Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat dan Adun Matunggong Datuk Julita Majungki dilantik sebagai Setiausaha Agung parti, menjadikan beliau wanita pertama memegang jawatan itu, dengan dibantu oleh Adun Telupid Jonnybone Kurum; manakala Lu Kim Yen kekal sebagai Bendahari Agung dan Pegawai Khas kepada Ketua Menteri Sabah, Lo Tsu Fui sebagai pembantunya.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Adun Kiulu Datuk Joniston Bangkuai ialah Ketua Penerangan PBS, akan dibantu oleh Profesor Madya dari Universiti Malaysia Sabah Dr Bonaventure Boniface, manakala Naib Presiden bagi Kuota Biru (Bumiputera Bukan Islam) ialah Adun Tandek Hendrus Anding , Datuk Johnny Mositun dan Datuk Daniel Kinsik; Kuota Kuning (Bumiputera Islam) – Adun Lumadan Ruslan Muharam dan Mursid Mohd Rais; manakala Kuota Merah (Cina) – Pegawai Khas kepada Ketua Menteri Sabah, Arthur Sen Siong Choo, Datuk Peter Mak dan Datuk Linda Tsen Thau Lin.

Datin Malianah Ugau dan Christoper Mandut masing-masing kekal sebagai Ketua Wanita dan Ketua Pemuda.

Ahli Majlis Tertinggi ialah Peter Jino Allion, Dr Samuil Mopun, Fredoline Totin Bangon, Stanis Buandi, Suman Yasambun, Datuk William Majimbun, Masum Takin, Fazidah Mohd Yassin, Kasirin Kamiran, Juin Saman, Azmi Ahmad, Omar Abdul Hakim, Datuk Johnny Goh , Kong Nyuk Thou, Lim Vun Chan, Datuk Gan En Sion @ Fredian Gan, Ng Tze Tsai, Ir Muji Ampau, Datuk Bernard Daliting, John Chryso Masabal, Goon Thien Shang dan Zamil Ismail.

Tambah Ongkili, beberapa pelantikan untuk mengisi jawatan kosong akan dibuat dalam masa terdekat.

Beliau berharap barisan baharu itu bekerjasama memperkasakan perjuangan PBS, turun padang bertemu rakyat, dan memastikan program mereka dijalankan melibatkan peringkat akar umbi selain membantu dalam pengambilan ahli baharu.

“Mari kita bekerjasama dan kekal bersatu. Kita telah pergi jauh, berkat kepimpinan dan bimbingan bekas presiden. Marilah kita jadikan PBS lagi hebat kerana kita menawarkan parti ini kepada rakyat Malaysia di Sabah untuk memperjuangkan kepentingan, hak dan keperluan asas mereka,” kata Ongkili.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top