PBS tidak akan berganjak daripada memperjuangkan 40% hasil Sabah

dr-joachim.jpg

Dr Joachim Gunsalam

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) menyeru rakyat Sabah supaya terus bersatu dalam usaha mereka untuk menuntut 40 peratus hasil yang diperoleh daripada negeri itu.

Timbalan Presidennya, Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam, berkata sebagai perintis dalam memperjuangkan hak Sabah, PBS tidak pernah goyah dalam usahanya untuk menuntut apa yang sepatutnya menjadi milik negeri.

Beliau berkata perlu diakui bahawa, dalam apa jua keadaan, PBS memenangi empat pilihan raya negeri berturut-turut pada 1985, 1986, 1990, dan 1994 kerana komitmennya untuk memperjuangkan kepentingan Sabah seperti yang termaktub dalam Laporan MA63 dan IGC.

“PBS akan terus teguh dalam memperjuangkan hak negeri, yang telah lama menjadi perjuangan teras PBS sejak penubuhannya pada 1985,” kata Gunsalam, yang juga timbalan ketua menteri Sabah.

“Pemberian 40 peratus itu bukan sekadar aspirasi, seperti dakwaan peguam Tengku Datuk Fuad Ahmad. Kami sangat tegas dengan pendirian kami, dan kami akan memperjuangkan hak Sabah dan rakyat Sabah selama mana yang diperlukan,” katanya.

Tambah beliau, sebagai komponen utama Gabungan Rakyat Sabah (GRS), PBS berdiri teguh di belakang Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dalam penglibatan berterusan dengan Putrajaya untuk mendapatkan kembali 40 peratus hasil tersebut.

Beliau berkata PBS, melalui Presidennya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), telah mengetengahkan isu ini kepada perdana menteri ketika itu melalui Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Gunsalam berkata demikian sebagai reaksi terhadap kehadiran tiba-tiba Fuad di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada Khamis, di mana beliau mengemukakan permohonan untuk campur tangan, yang merujuk kepada prosedur pihak luar, yang bukan pihak asal, menyertai kes.

Jabatan Peguam Negara tidak membangkitkan sebarang bantahan terhadap permohonan campur tangan itu, tetapi peguam Sabah Law Society (SLS), Dr David Fung, Jeyan T.M. Marimuttu, dan Janice Junie Lim, membantah.

SLS berhujah bahawa kerajaan Sabah tidak mempunyai hak untuk didengar kerana rayuan itu hanya berkaitan permohonan kebenaran.

Fuad berhujah bahawa campur tangan itu perlu untuk mengelakkan risiko bahawa hak kerajaan Sabah untuk mencabar peruntukan geran khas 40 peratus boleh dipadamkan tanpa didengari.

Tambahnya, tiada keperluan untuk SLS membuat semakan kehakiman kerana kerajaan Sabah sudah pun bekerjasama dengan kerajaan persekutuan untuk mengkaji semula perkara mengenai pemberian khas Sabah.

Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusannya mengenai rayuan kerajaan persekutuan terhadap kebenaran yang diberikan kepada SLS.

 

Berita asal: Jesselton Times

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top