PBS, STAR Harus Tarik Diri Dari GRS – Ketua Wanita DAP Sabah

jennie.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU – Setelah secara terbuka membantah kemasukan PAS dalam pemerintahan Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) kini harus menarik diri dari pakatan itu, kata seorang pemimpin DAP Sabah.

Ketua Wanita DAP Sabah Jannie Lasimbang berkata, sekarang PAS mempunyai ADUN yang dilantik secara rasmi, kerana itu PBS dan STAR harus menyatakan bahawa mereka akan menarik diri dari gabungan GRS setelah gagal menghentikan langkah tersebut.

“Kedua-dua presiden PBS, Datuk Seri Maximus Ongkili dan presiden STAR, Datuk Seri Jeffrey Gapari Kitingan dengan tegas membantah langkah itu dan mengatakan ia tidak  akan berlaku.

“Penyokong STAR dan PBS tidak akan setuju untuk membiarkan PAS, sebuah parti Islam, menjadi anggota DUN seperti yang telah dinyatakan oleh banyak orang awam, institusi, NGO dan pemimpin politik dalam beberapa hari terakhir. Petisyen dalam talian untuk tidak membenarkan PAS di DUN telah menerima lebih dari 18,000 tandatangan dalam waktu kurang dari seminggu, “katanya.

Lasimbang berkata, adalah sangat mengecewakan apabila kerajaan baharu juga gagal menyedari perlunya mencalonkan lebih banyak wanita untuk DUN.

“Melantik dua wanita tunggal dari GRS yang menang dalam pilihan raya baru-baru ini (dan menjadikan mereka) sebagai pembantu menteri di kementerian yang sama bukan sahaja menunjukkan bahawa GRS tidak percaya pada kemampuan wakil rakyat wanita tetapi juga menunjukkan stereotaip dengan meletakkan mereka berdua di Kementerian Komuniti Pembangunan dan Kesejahteraan Rakyat, ”katanya.

Dalam majlis mengangkat sumpah yang disiarkan secara terbuka hari ini, setiausaha PAS Sabah Dr Aliakbar Gulasan adalah antara empat orang yang menerima surat tawaran atau watikah untuk menjadi ADUN yang dicalonkan.

ADUN Matunggong PBS, Datuk Julita Mojungki dan Flovia Ng dari STAR dilantik sebagai pembantu menteri pembangunan masyarakat dan menteri kesejahteraan. – Malay Mail

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top