PBS Sokong Gesaan Rakyat Sabah Dilantik Sebagai Pesuruhjaya Polis Negeri

christoper-mandut.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) menyokong gesaan supaya rakyat negeri ini dilantik sebagai pesuruhjaya polis negeri ini yang berikutnya.

Ketua Pemudanya Christopher Mandut berkata cadangan itu perlu diberi perhatian, sambil menambah bahawa pegawai kanan polis yang datang dari Sabah akan lebih memahami situasi, trend jenayah dan isu di negeri asal mereka.

Beliau berkata demikian bagi menyokong saranan Pertubuhan Pencegahan Dadah dan Jenayah (PPDJS) Sabah untuk menamakan pesuruhjaya baharu bagi mengambil alih jawatan Datuk Idris Abdullah, yang dijadual bersara bulan ini.

“Kita tidak bermaksud mencampuri hal ehwal dalaman polis tetapi untuk mengukuhkan semangat Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), tidak ada sebab rakyat Sabah tidak boleh dilantik sebagai pesuruhjaya polis di negeri asal mereka.

“Ia seolah-olah memberi gambaran bahawa rakyat Sabah tidak mampu memegang jawatan penting seperti itu,” kata Mandut dalam satu kenyataan pada Rabu.

Tambahnya, pelantikan rakyat Sabah menjawat jawatan tinggi di negeri ini juga selaras dengan perjuangan presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili ketika memegang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) untuk melaksanakan dasar Borneonisasi.

Penasihat PPDJS Mohd Zaki Harry Susanto baru-baru ini berkata sensitiviti rakyat pelbagai kaum dan agama di Sabah akan lebih mudah difahami oleh rakyat Sabah.

Mohd Zaki juga dipetik sebagai berkata dalam portal berita tempatan bahawa terdapat dua rakyat Sabah dalam Polis Diraja Malaysia yang memegang jawatan timbalan pesuruhjaya ketika ini.

Mereka ialah Timbalan Pengarah (Operasi) Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Bukit Aman Datuk Mazli Mazlan dan Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun.

Mandut turut memberi penghormatan kepada Idris atas komitmennya sebagai pesuruhjaya polis Sabah sekarang, memuji beliau kerana menjalankan tugas dengan cemerlang dalam memastikan keselamatan dan ketenteraman awam terpelihara di negeri ini.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top