PBS Sambut Baik MoU Kerajaan-PH

Maximus-Ongkili-bernama-170219-1-1.jpg
Kongsi Bersama

Parti Bersatu Sabah (PBS) menyambut baik keputusan Pakatan Harapan untuk menyokong cadangan kerajaan dwipartisan bagi mencapai kestabilan dan transformasi politik di negara ini.

Pada dasarnya, keputusan kerjasama dwipartisan telah berakhir sejak ia dicadangkan oleh mantan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tiga minggu yang lalu.

“Sebagai Presiden PBS, saya juga turut terlibat dalam usaha menghulurkan jemputan kepada Ahli Parlimen DAP, PKR, dan Warisan Sabah untuk menyertai kerjasama transformasi ini, tetapi mereka menolak,” kata Dr. Maximus.

Namun Dr. Maximus, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), berkata walaupun keputusan pembangkang untuk menyertai kerjasama ini lewat tiga minggu, namun, kata beliau, ia “lebih baik lambat asal selamat”.

Isnin lalu, pihak kerajaan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PH dan merupakan satu kerjasama menitik berat semangat Keluarga Malaysia, dan merangkumi mengukuhkan rancangan untuk memerangi Covid-19, transformasi pentadbiran, reformasi Parlimen, memastikan kebebasan dalam sistem kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

“Sebagai Presiden PBS, saya mengalu-alukan kesediaan pihak PH untuk menerima prinsip-prinsip yang dipersetujui dalam MoU, terutama hal berkaitan MA63, undang-undang lompat parti, mengurangkan had tempoh Perdana Menteri kepada 10 tahun, dan mengurangkan had umur mengundi kepada 18 tahun.

“Walau bagaimanapun, dalam hal ini, PBS tidak menyokong penuh pendaftaran automatik pengundi sehingga daftar pemilih di Sabah dibersihkan dari Pendatang Tanpa Izin (PTI).

“Kami sedia bekerjasama dengan PH, terutama isu berkaitan MA63 yang tidak disentuh pihak PH semasa mereka berkuasa, contohnya seperti isu PTI di Sabah, pemberian dokumen secara meragukan yang tidak dapat diselesaikan, status warga asing yang memegang sijil IMM13, Kad Burung-Burung, dan Sijil Bancian, serta isu kemiskinan dan jurang perbezaan pendapatan ketara di Sabah, terutama di luar bandar Sabah,” kata Dr. Maximus.

Ahli Parlimen Kota Marudu, yang turut hadir pada upacara menandatangani MoU itu, mengatakan bahawa beliau: “… sempat duduk dan beramah mesra ahli parlimen pembangkang Sabah. Namun, pendirian kami di PBS berbeza dari pembangkang dari segi idea, perjuangan politik, dan konsep berbilang kaum. “

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top