PBS sambut baik kajian semula projek jambatan Labuan-Sabah

Peter-Mark.jpg

Peter Mak

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kajian semula terhadap cadangan jambatan Labuan-Sabah oleh Kerajaan Persekutuan adalah perlu kerana ia merupakan infrastruktur asas yang diperlukan oleh pulau bebas cukai itu, kata Parti Bersatu Sabah (PBS).

Ketua Bahagian PBS Labuan Datuk Peter Mak berkata cadangan jambatan yang akan menghubungkan Labuan ke daerah kecil Menumbok diperlukan untuk merapatkan jurang fizikal antara pulau Wilayah Persekutuan itu dan tanah besar Sabah.

Justeru, beliau mengalu-alukan rancangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Zaliha Mustafa untuk menyemak semula projek jambatan itu.

Dr Zaliha dilaporkan sebagai berkata bahawa pembinaan jambatan itu boleh menjadi “game changer” untuk pulau itu kerana ia akan membawa impak ekonomi yang positif.

Beliau, bagaimanapun, menekankan keperluan untuk kajian teknikal yang menyeluruh ke atas projek itu.

Mak berkata jambatan itu akan meningkatkan ekonomi dan pembangunan pulau tersebut.

Beliau menegaskan bahawa Dr Zaliha malah menyebut infrastruktur itu sebagai pemboleh untuk mempercepatkan pembangunan Labuan.

“Selain realistik, menteri itu praktikal dalam memahami keperluan Labuan, walaupun sebelum lawatan sulungnya ke pulau itu,” katanya.

Mak berkata Dr Zaliha bukan sahaja melihat jambatan itu sebagai cara pengangkutan tetapi juga sebagai cara untuk membekalkan air dari Sabah ke Labuan.

“Ketersediaan jambatan itu sudah pasti akan membawa banyak manfaat sosio-ekonomi kepada penduduk di kedua-dua belah saluran,” katanya.

Pelan untuk jambatan itu, yang dianggarkan menelan belanja RM6 bilion, telah dibuat sejak awal tahun 2000, namun tidak dilaksana walaupun beberapa kajian kebolehlaksanaan telah dilakukan.

 

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top