PBS Mesti Bermula Sekarang Jika Mahukan Kerusi Tuaran

dr-maximus.jpg

Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menerima 556 borang keahlian daripada bekas timbalan ketua Pusat Mengundi Daerah (PDM) UPKO Lokub Gohun Guntalib semasa AGM N15 Kiulu ke-36 dan ke-37, pada Selasa.

Kongsi Bersama

KIULU: Ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) mesti segera memulakan kerja untuk merampas kerusi Parlimen Tuaran pada pilihan raya umum akan datang.

Presidennya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata PBS tidak boleh dengan yakin menuntut kemenangan “automatik” ke atas kerusi Tuaran tanpa kerja keras dan komitmen semua ahli.

“Kita tidak boleh katakan ia akan menjadi kemenangan automatik untuk PBS, kerana walaupun kita mempunyai dua daripada empat kerusi DUN di bawah Tuaran iaitu Tamparuli dan Kiulu, yang lain adalah Sulaman dan Pantai Dalit.

“Kalau boleh kita perlu mula bekerja sejurus selepas mesyuarat agung tahunan, tetapi saya percaya jentera kita sudah bersedia.

“Apa yang lebih penting ialah untuk bersedia bila-bila masa untuk memenangi Tuaran,” katanya.

Mengenai perkembangan lain, Maximus juga berkata beliau terus berusaha untuk memulihkan hak dan tuntutan rakyat Sabah dan Sabah, seperti yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

“Sebenarnya ini adalah perjuangan teras PBS sejak penubuhannya pada 1985, lama sebelum saya dilantik untuk menyelia Hal Ehwal Sabah dan Sarawak di bawah Jabatan Perdana Menteri.

“Dan kini sebagai Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Sabah dan Sarawak, saya hanya meneruskan kerja-kerja dan tugas-tugas seperti yang ditetapkan di bawah agenda PBS,” katanya lagi sambil menyuarakan keyakinan bahawa pada akhirnya hak-hak Sabah akan dapat dipulihkan sepenuhnya pada masa akan datang.

 

Berita asal: SabahNews


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top