PBS Mahu SPR Beri Taklimat kepada MP, ADUN Sabah Mengenai Pendaftaran Automatik Pengundi 18

PBS.jpg
Kongsi Bersama

PENAMPANG: Parti Bersatu Sabah (PBS) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi taklimat kepada Ahli Parlimen (AP) dan ADUN Sabah mengenai pendaftaran automatik bagi mereka yang berumur 18 tahun ke dalam daftar pemilih.

Membuat gesaan itu berikutan keputusan sebulat suara yang diambil semasa mesyuarat Majlis Tertinggi parti di ibu pejabatnya di Donggongon di sini semalam, Presidennya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata PBS berdiri teguh dengan keputusannya sebelum ini mengenai perkara itu.

“Kami berpegang teguh dengan keputusan kami sebelum ini bahawa, walaupun kami mengalu-alukan pendaftaran pemilih berumur 18 tahun, kami sangat tidak bersetuju ia dilakukan secara automatik, memandangkan daftar pemilih tercemar di Sabah, seperti yang dibuktikan dalam RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) yang melaporkan kehadiran ramai pendatang tanpa izin di negeri ini.

“Oleh itu, kami mahu SPR memberi taklimat kepada kami (Ahli Parlimen dan ADUN Sabah) tentang apakah langkah berjaga-jaga mereka untuk memastikan hanya rakyat Sabah tulen didaftarkan sebagai pengundi,” tegas Ongkili, dalam satu kenyataan.

Merujuk kepada daftar pemilih yang tercemar di Sabah, beliau berkata terdapat bukti, seperti yang dinyatakan dalam laporan RCI, mengenai kewujudan pengundi hantu, kebanyakannya pemegang kad pengenalan tulen yang diperoleh melalui cara yang meragukan.

“Adalah penting untuk membersihkan daftar pemilih kita daripada pengundi hantu ini. Walaupun kita mahu lebih ramai pengundi muda mengambil bahagian sebagai pembuat keputusan, kita tidak mahu jumlah itu membiak secara tidak sihat,” kata Ongkili, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak).

Ahli Parlimen Kota Marudu itu berkata PBS juga sedang berusaha mendapatkan janji temu bagi membincangkan perkara itu dengan lebih lanjut dengan SPR Persekutuan dan Negeri, tetapi tiada tarikh diberikan, setakat ini.

“Kami berharap SPR akan memanggil taklimat itu tidak lama lagi dan memberi kami jaminan mereka bahawa daftar pemilih dibersihkan sebelum pilihan raya akan datang,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top