PBS Gembira, Selesa Dengan Kedudukannya Sekarang

maximus.jpeg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) gembira dengan hubungan dan kerjasama yang dijalinnya dengan rakan politiknya di Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Perikatan Nasional (PN).

Presiden PBS, Datuk Seri Panglima Dr Maximus Johnity Ongkili mengatakan bahawa adalah perlu bagi parti itu membina kepercayaan dan hubungan baik dengan anggota komponen GRS dan PN yang lain.

Beliau juga berkata bahawa GRS dan PN telah memberi ruang yang besar bagi PBS untuk memberi sumbangan kepada pentadbiran dan pengurusan negara dan negeri, dan sumbangan PBS diakui serta dihargai oleh pimpinan parti di peringkat negeri dan nasional.

“PBS akan mempertahankan pendirian dan status ini sehingga perlu dilakukan penilaian semula untuk memperkuatkan kedudukan parti di peringkat negeri dan persekutuan. PBS berjanji akan setia dan terus menyokong dan bekerjasama dengan Perdana Menteri, Tan Sri Mahiaddin Yassin dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hajiji Mohd Noor.

“Kami juga berdoa kepada Tuhan yang berkuasa untuk terus membimbing kedua pemimpin kami dan memberi mereka kebijaksanaan dan kesihatan yang baik agar mereka dapat terus melaksanakan tugas mereka kepada rakyat, ”kata Maximus dalam ucapan perasmiannya pada persidangan perwakilan tahunan ke-35 parti itu pada Khamis.

Semasa sidang media maya kemudiannya Maximus menjelaskan bahawa PBS selesa dengan kedudukannya sekarang kerana GRS dan PN menghormati kedudukan parti dan telah mengakui kedudukan PBS.

Dalam ucapan perasmian itu, Maximus turut mengatakan bahawa PBS terus memperjuangkan hak-hak Sabah seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Selama 36 tahun, rakyat Sabah mengenal parti ini. Mungkin ada yang menjadi bosan; mungkin mereka menjadi letih setelah tidak henti-henti mendengar pendirian dan nilai-nilai parti, tetapi ini adalah perkara yang mencerminkan perlembagaan parti. Inilah yang dipegang oleh parti sejak pengasas parti, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menubuhkan PBS, ”katanya.

Beliau menambah bahawa PBS terus memperjuangkan hak-hak Sabah, menentang kehadiran pendatang tanpa izin dan memperjuangkan juga perpaduan semua kaum.

“Salah satu cabaran utama yang dihadapi PBS adalah memastikannya tetap relevan pada masa depan,” ujarnya.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) itu turut mengingatkan ahli-ahli partinya akan kepentingan dunia digital dan ICT.

“Semuanya kini ada di hujung jari. Perniagaan dalam talian semakin meluas dan mereka yang tidak menerapkannya akan ketinggalan. Malah anak-anak kita harus belajar dalam talian kerana Covid-19 telah menghentikan mereka untuk belajar di sekolah, ”katanya.

Beliau mengingatkan supaya parti itu dapat dipromosikan secara dalam talian, berkongsi aspirasi dan pandangannya mengenai pelbagai isu seperti alam sekitar, pembangunan dan kehancuran dunia dan menjangkau khalayak yang lebih luas.

Maximus turut berkongsi bahawa PBS juga telah menubuhkan Gerakan Bersatu Belia dan Beliawanis Bersatu (PBBB) untuk mengalu-alukan golongan yang berumur 18 tahun menyertai parti tersebut.

“Sebagai salah sebuah parti lokal tertua di Sabah, PBS telah lama disebut sebagai parti warga emas, tetapi penglibatan belia dapat mengubah persepsi itu. PBS adalah cukup berpengalaman dan mempunyai kemampuan untuk menjadi cemerlang. PBS menerima golongan muda dengan tangan terbuka kerana sebagai parti berbilang kaum, PBS adalah rumah bagi semua orang.

“Kita perlu menyiapkan ruang bagi kaum muda untuk menyuarakan pendapat mereka, berkongsi pandangan dan memainkan peranan mereka dalam membangunkan negara,” katanya.

Maximus turut menegaskan bahawa mana-mana pihak yang berpendapat bahawa ia mempunyai majoriti untuk menukar pemerintahan semasa pandemik Covid-19 adalah tidak prihatin terhadap negara.

“Saya fikir anda tidak bertanggungjawab, dan anda sama sekali tidak mementingkan negara,” katanya.

Walaupun begitu, beliau mengatakan bahawa dari pemerhatiannya sendiri, bahkan pemimpin pembangkang seperti Lim Guan Eng, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyuarakan pentingnya kestabilan dan keperluan untuk mengatasi Covid-19 dan mengembalikan ekonomi ke landasan.

“Dan saya rasa orang ramai tidak berminat untuk memilih siapa yang mempunyai majoriti apabila terdapat 5.738 jangkitan hari ini.

“Orang lebih prihatin untuk menyingkirkan Covid dan bukannya pemerintah,” katanya

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top