PBS Berterima Kasih Kepada PM, Presidennya Kekal Menteri Penuh

Datuk-Maximus-Johnity-Ongkili.00.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Parti Bersatu Sabah (PBS) mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Sri Ismail Sabri Yaakob kerana memberi kesempatan kepada presidennya untuk sekali lagi berkhidmat kepada negara melalui Kabinet Persekutuan.

Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili kekal menjadi menteri penuh dalam senarai menteri kabinet baharu yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada Jumaat.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Maximus berkata, tanggungjawab yang diberikan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) adalah penting dan strategik, terutama bagi meneruskan perjuangan untuk memenuhi isu-isu berkaitan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), yang sering menjadi perbincangan hangat di kalangan rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak, di mana mereka berharap tuntutan MA63 dapat ditunaikan.

Menurut Maximus, terdapat banyak usaha yang telah dilakukan, terutama sekali dalam mengenalpasti isu-isu untuk diselesaikan, serta pelan tindakan yang telah disusun, terutamanya perkara-perkara yang memerlukan pengubalan dari segi dasar, peraturan, perundangan dan perlembagaan.

“Saya sedia untuk bekerjasama erat dengan Perdana Menteri dan Ketua Menteri Sabah dan Sarawak untuk menjayakan segala perancangan dan pelan tindakan yang akan dikenalpasti dan dilaksanakan.

“Saya yakin melalui Kabinet baharu yang dipimpin oleh Perdana Menteri, hak-hak Sabah dan Sarawak seperti yang termaktub di dalam MA63, serta perkara-perkara yang berkaitan, akan mendapat sokongan penuh, diketengahkan dan diselesaikan sepenuhnya, sesuai dengan harapan rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak,”katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top