Pawagam Pertama Akan Muncul Di Benoni

pawagam.jpg

Bermula kedua dari kiri, Melissa, Mohamad, Onn Norshal, Susan, Xin, Vanessa dan lain-lain bersama-sama melancarkan pembinaan Pawagam 10Star di Parklane City.

Kongsi Bersama

PAPAR: 10Star Cinemas Sdn Bhd akan melabur hampir RM5 juta untuk menubuhkan pawagam ketujuhnya di Sabah di Parklane City di sini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Onn Norshal Hamzah berkata pawagam itu dijangka mula beroperasi pada Mac tahun depan dengan kapasiti sehingga 500 tempat duduk.

“Ia akan mempunyai enam dewan – dua dewan dengan 120 tempat duduk setiap satu dan empat dewan dengan 70 tempat duduk setiap satu.”

Beliau berkata syarikat itu melabur dalam projektor dan sistem bunyi terbaharu di pawagamnya.

Mengenai sebab Parklane City dipilih, beliau berkata syarikat itu telah membuat kajian kebolehlaksanaan ke atas lokasi itu dan mendapati ia sangat menarik kerana orang ramai kini berpindah ke perbandaran baharu.

Beliau berkata pawagam di Benoni akan dibina mengikut keperluannya dari segi susun atur dan struktur untuk menyediakan pengalaman filem terbaik kepada pelanggan.

“Kami akan menduduki lapan unit tingkat bawah dengan siling setinggi 18 kaki. Satu unit akan menjadi lobi, satu lagi untuk pejabat dan dapur, manakala baki enam unit adalah dewan pawagam,” katanya selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan WSG Properties Sdn Bhd untuk pajakan unit di Parklane City pada Jumaat.

WSG Properties diwakili oleh pengarahnya Datuk Susan Wong Siew Guen dan pengurus projek Vanessa Wong.

Onn Norshal berkata 10Star Cinemas Sdn Bhd, anak syarikat Melewar Group Company, ditubuhkan pada Julai 2021 dan membuka pawagam pertamanya di Tawau pada Disember tahun lalu dan seterusnya di Sandakan pada Mac tahun ini.

Syarikat itu merancang untuk menubuhkan pawagam baharu di Tawau, Sandakan, Kota Marudu, Semporna dan Papar tahun ini.

Tahun depan ia akan memberi tumpuan pada Keningau, Beaufort, Putatan, Kundasang, Ranau, Kinarut dan Lahad Datu.

“Kami telah menetapkan sasaran untuk mengendalikan 19 pawagam di Sabah menjelang akhir tahun depan, yang akan menjadikan kami rangkaian pawagam terbesar di Sabah.”

Onn Norshal, yang berasal dari Tawau, berkata syarikat itu berhasrat membina ‘komuniti pawagam’ dengan mewujudkan pawagam di lot kedai namun menawarkan pengalaman dan persekitaran yang sama seperti pawagam standard.

Beliau berkata syarikat itu juga menyokong pembikin filem tempatan dengan menayangkan filem keluaran tempatan, serta menyediakan ruang untuk buskers membuat persembahan.

Sementara itu, Susan gembira Papar akan mempunyai pawagam pertamanya selepas 50 tahun.

Katanya, ibunya yang berusia 92 tahun, Datin Seri Panglima Chen Si Mui, sering bercerita tentang zaman kanak-kanaknya di Papar, termasuk kenangan pergi ke pawagam yang ditutup sejak lebih 50 tahun lalu.

Apabila Susan membeli tanah seluas 100 ekar daripada penyelamat ibunya, Kapitan Chen Chee On, untuk membangunkan Pusat Komersial Benoni dan Parklane City, dia berazam untuk merealisasikan impian ibunya untuk menghidupkan semula pawagam di Papar.

“Saya sangat gembira kerana dapat merealisasikan impian ibu saya dengan majlis menandatangani MoU dengan 10Star Cinemas Sdn Bhd hari ini.”

Sempena pembukaan pawagam itu, Susan berkata dia telah menghubungi penerbit dan pengarah filem “The Rise of Lion”, Michelle Xin, untuk membuat filem mengenai kisah hidup ibunya.

Turut hadir, Melissa Wong dan pengurus operasi pawagam 10Star Cinemas Sdn Bhd Mohamad Zhafri Mohamad Tahir.

 

Artikel asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top